Zdravstvo

Vesti :: Srbija ostaje bez lekova!

nestašica-lekovaProizvođači neće isporučivati medikamente ako Vlada odluči da se cene obračunavaju po kursu od 99,3 dinara za evro

Vlada Srbije namerava, najverovatnije sledećeg četvrtka, da usvoji pravilnik po kojem će se maksimalna cena lekova i dalje obračunavati po kursu od 99,3 dinara, saznaje Kurir. To će, kako najavljuju proizvođači medikamenata, neminovno dovesti do nestašice lekova, jer im se ne isplati da ih prodaju po tako niskoj ceni.

Iako je srednji kurs evra juče iznosio 119 dinara, u Ministarstvu zdravlja tvrde da ne mogu da utiču na kurs po kome će se cene lekova određivati.

- Jedan od prvih problema s kojima se suočila ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović jeste taj što za preko 500 lekova nije formirana cena. To će biti rešeno vrlo brzo. Što se tiče kursa, Vlada Srbije jedina može da menja kurs evra po kojem se vrši obračun i kad to bude uradila, to će važiti za sve proizvode, pa i za lekove - rečeno je Kuriru u Ministarstvu zdravlja.

Farmaceutska industrija je ogorčena zbog takvih najava i najavljuje nestašicu lekova.

- Ako se tako obračunava, cene lekova će biti toliko niske da se proizvođačima neće isplatiti da ih puste na tržište. Zbog nerealnog kursa, farmaceutska industrija bi na prodaji lekova trpela gubitke od 20 odsto i uz 10 odsto popusta na lekove, o čemu smo se dogovorili s RFZO, gubitak u poslovanju ne bi mogao da se izdrži. To će dovesti do nestašice lekova na tržištu, a može uticati i na odluku proizvođača da se povuku sa srpskog tržišta - kaže Bojan Trkulja iz Udruženja inostranih farmaceutskih kompanija Inovija“.

On ističe da su domaći farmaceuti izračunali da zbog obračuna lekova po kursu od 99,3 dinara godišnje gube više od 100 miliona evra.

Dr Dragana Jovanović, direktor Farmaceutske komore Srbije, kaže da, ako je zvanični kurs dinara prema evru toliki koliki je, nije logično da se cene lekova obračunavaju po kursu od 99 dinara.

- Zdrava logika govori da proizvođačima lekova može praviti problem to što po jednom kursu nabavljaju sirovine, a po drugom prodaju lekove. Ako to tako bude, može doći i do nestašice lekova, ali proizvođači bi trebalo da kažu po kom kursu im je podnošljivo obračunavanje cene lekova - ističe Jovanović.

Izvor:KURIR 10.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi