Zdravstvo

Vesti :: Srbija ove godine bez domaće vakcine protiv gripa

xxxProizvodnja vakcine protiv sezonskog gripa u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak" počela je pre mesec dana i trajaće do septembra.

Međutim, da li će cepivo biti spremno do sezone gripa još se ne zna, jer nakon proizvodnje slede klinička ispitivanja i registracija vakcine u Agenciji za lekove, a to može da potraje.Još u februaru Svetska zdravstvena organizacija definisala je sadržaj nove sezonske vakcine protiv gripa i sojeve poslala svim proizvođačima, među njima i „Torlaku".

Ove sezone vakcina će biti trovalentna i sastojaće se od tri virusa, i to tipa A „kalifornija" H1N1, tipa A „pert" H3N2 i virusa tipa B „brizbejn".


Pošto „Torlak" nije zimus počeo proizvodnju, može se zaključiti da će Srbija i ove godine ostati bez domaće vakcine. S druge strane, strani proizvođači već uveliko završavaju proces proizvodnje, dok je „Torlak" tek na početku. Neki proizvođači tvrde da proizvodnja vakcine postaje rizična kada počne lepo i toplo vreme. Međutim, u „Torlaku" su optimisti.


- Imaćemo vakcinu, a da li će ona na vreme stići na tržište to ne mogu reći. Kada se završi proces proizvodnje, nastupa kliničko ispitivanje, koje može da traje oko četiri nedelje. Nakon prikupljanja dokumentacije, sledi registracija. Taj posao, ipak nije u našim rukama i ne zavisi od nas - objašnjava dr Ranko Dakić, direktor „Torlaka".


Vakcina koja se proizvodi u našoj zemlji biće celovirusna. To znači da sadrži cele viruse, a kako tvrde stručnjaci, takva cepiva mogu izazvati veći broj reakcija od takozvanih split vakcina, koje sadrže samo delove virusa.


Prošle godine je najavljeno da će kapacitet „Torlaka", ukoliko vakcina bude trovalentna, biti dva miliona doza, a u slučaju da bude monovalentna, šest miliona doza. Međutim, još se ne zna koliko doza će biti proizvedeno. Država je u izgradnju novog pogona za proizvodnju vakcina uložila 2,7 miliona evra, a „Torlak" 305.000 evra.

Izvor: BLIC 03.06.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi