Zdravstvo

Vesti :: Srbiji nedostaju organi za transplataciju

Srbiji nedostaju organi za transplatacijuU Srbiji, gde samo na transplataciju bubrega čeka više od 700 ljudi, izostaje svest da je taj medicinski proces zakonska obaveza i standard u lečenju pacijenata, izjavila je danas direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović.

- Na promociji procesa transpalntacije puno je učinjeno, uloženo je mnogo rada i truda i od zaposlenih u Urpavi i pojedinaca u zdravstvenom sistemu, ali ishod nije zadovoljavajći. Svesni smo da je to proces, ali moramo više i snažnije da radimo na tome - kazala je Mihajlović za RTS.

Svi zajedno, mediji, građani, uprava treba da započnu opštu kampanju i kažu da bez organa nije moguće afirmisati davalaštvo, rekla je Mihajlović i ukazala da je transplantacija, intervencija na koju pacijenti imaju pravo.

Osnovni problem transplantacije je, kako je navela Mihajlović nedostatak organa, a ključ je promocija, obraćanje građanima - u kome će im se reći zašto je ono važno, zasto se bez njihove dobre volje ne može ništa.

Prema njenim rečima, u kampanjama koje je uprava vodila bilo je problema. Mijalović je dodala da sa stanovištava zakona, procedura i protokola trgovina i preprodaja organa u Srbiji nije moguća.

Izvor: 24ČASA 10.06.2012.god.
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi