Zdravstvo

Vesti :: „Srbolek“ ne proizvodi nitroglicerin zbog štrajka

xxxRadnici u preduzeću „Srbolek" od juče ujutru su u štrajku zbog neisplaćenih plata, nepovezivanja radnog staža i neisplaćenih porodiljskih i trudničkih bolovanja. Zbog toga su odlučili i da obustave proizvodnju lekova. Inače, u paleti njihovih proizvoda je i nitroglicerin,  koji „Srbolek" jedini proizvodi u zemlji.

Predsednik Sindikata „Nezavisnost" u tom preduzeću Tomislav Grubić kaže da je ovo već osmi štrajk radnika i da radnici u poslednje dve i po godine nijednu platu nisu dobili bez štrajka.


- Već četiri do šest meseci nam ne isplaćuju zarade, a i ne dobijaju svi zarade u isto vreme, već se to parča, malo jedni dobiju, malo drugi, nekima duguju četiri, nekima pet, a nekima šest zarada - kaže Grubić.


Grubić objašnjava da poslodavac ne uplaćuje ni poreze i doprinose od aprila prošle godine, da nemaju povezan staž, da trudnicama i porodiljama ne uplaćuje ni socijalno. Grubić kaže da su se obraćali svim institucijama i podnosili krivične prijave.


Radnici se žale i na mobing u preduzeću, a Grubić napominje da su spremni i da radikalizuju štrajk.


- Prvih nekoliko dana ćemo tu oko firme, pošto će nam biti zabranjen ulaz. Već su nam to najavili. Tu ćemo biti u ponedeljak, utorak, sredu, četvrtak, petak. Najavljujemo i proteste ispred Vlade, da skrenemo pažnju javnosti na naše probleme. Neko mora ovo da spreči. Mi proizvodimo nitroglicerin, to je strateški lek, a niko se ne obazire na to - objašnjava Grubić.


Radnici farmaceutskog preduzeća „Srbolek", kako kažu, nadaju se brzoj reakciji državnih organa, jer su angažovali i Agenciju za mirno rešavanje radnih sporova.
S druge strane, direktora „Srboleka" Jovicu Stevanovića, koji je vlasnik i farmaceutske kuće „Nini" iz Niša, juče je bilo nemoguće dobiti za reakciju.

Izvor:Blic 10.08.2010

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi