Zdravstvo

Vesti :: Srpska studentkinja otkriva lek protiv raka

studentkinja novi lek za rakStudentkinja pete godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivana Stojanović prezentovaće svoj rad o sintezi novih jedinjenja u funkciji potencijalnih antibiotika na Međunarodnom simpozijumu o infektivnim bolestima u Brazilu, a što bi moglo biti osnova za lek protiv raka.

Rezultati do kojih je Stojanovićeva u svom istraživanju došla, naime, pokazali su da ukoliko nastavi to može da dovede do pronalaska novog leka za karidovaskularne i kancerogene bolesti.

Njen prosek na fakultetu je oko 9, državni je stipendista, uspešno se bavi od prve godine fakulteta naučno-istraživačkim radom iz oblasti hemije i mikrobiologije, a upravo radom na sintezi novih
jedinjenja u funkciji potencijalnih antibiotika postigla je najveći uspeh na fakultetu.


Stojanović je objasnila da će rezultati istraživanja, ukoliko se nastave, dovesti do pronalaska novog leka za te dve bolesti.

"Pokazalo se da ta jedinjenja imaju jak uticaj kao potencijalni antibiotici. Na osnovu nekih svetskih istraživanja zainteresovala me je njihova druga funkcija, pa smo mentorka i ja jedinjenja poslali
Farmaceutskom fakultetu u Sloveniji", rekla je Stojanovićeva i dodala da je ta laboratorija jedina koja se trenutno bavi ispitivanjem kancerogenih aktivnosti te da su rezultati pokazali da jedinjenja imaju
dejstvo i na kancerogene ćelije.

Zbog svega toga Stojanovićeva veruje da bi dalja istraživanja mogla da dovesti do zaista značajnih rezultata.


Ona će na kongres u brazilskom gradu Foz de Iguacu, koji se održava od 11. do 15. marta, otići zahvaljujući pomoći Udruženja Srba iz Brazila, koji su joj obezbedili smeštaj i agenciji Tanjug koja će platiti povratnu avionsku kartu.

"Ne postoje reči kojima bih mogla da se zahvalim Udruženju "Serbios Unidos" i njihovoj nesebicnoj pomoći", rekla je Stojanović ne krijući što je dve nedelje pred put obezbedila i avionske karte uz pomoć
Tanjuga.

Kontakt s Tanjugom, kako kaže, uspostavila je zahvaljujući upravo našoj dijaspori u Brazilu.

Prethodno se obraćala mnogim firmama u Srbiji, poslala je više oko 400 mejlova, između ostalog i predstavnicima mnogih farmaceutskih kuća.

Od njih je, kaže, najviše očekivala, ali, na njeno razočaranje, predstavnici te industrije nisu se oglasili.

Ivana Stojanović se zainteresovala za hemiju i nauku još u srednjoj školi, kada je i počela da se bavi istraživanjima i to kao član Regionalnog centra za talente i Istraživačke stanice Petnica.

Prema njenim rečima, simpozijum u Brazilu nije prvi na kojem će učestvovati, jer je nedavno, kao najmlađi istraživač i izlagač, prisustvovala Svetskom kongresu mikrobiologa u Ženevi, gde je mnoge
svetske naučnike zainteresovala upravo zanimljiva struktura njenog jedinjenja.

"Simpozijum u Brazilu je način da "upoznam" bakteriju pneumokok koja izaziva zapaljenje pluća i druge infektivne bolesti, ali i da predstavim novu grupu jedinjenja, koje smo u međuvremenu sintetisali i koji imaju potentniju aktivnost od onih koje sam predstavila u Ženevi", objasnila je Stojanović.

Kongresi koje posećuju mladi naučnici nisu samo od koristi njima, već i celoj zemlji, jer kako je istakla odlazak u Brazil nije samo njen uspeh već i uspeh Srbije.

Zato bi, dodala je, država morala više da brine o najboljima i da im pomogne koliko može.


Govoreći o planovima za budućnost, Ivana Stojanović je istakla da je u Ženevi upoznala profesora sa Farmaceutskog fakulteta u Izraelu, gde će možda upisati doktorke studije.

Veruje da će joj takav i slični kontakti otvoriti vrata za upis na doktorske studije u inostranstvu, nakon kojih namerava da se vrati u Srbiju.

Izvor:GLAS JAVNOSTI 26.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi