Zdravstvo

Vesti :: Srpski hirurzi obavili najsloženiju operaciju aorte

operacija aorteTim lekara iz Klinike za kardiovaskularne bolesti KCS izveo je najsloženiju intervenciju u medicini - operaciju proširenja koja istovremeno zahvataju i grudnu i trbušnu aortu.

Ova intervencija urađena je prvi put ne samo u Srbiji već i u čitavom regionu.

U svetu je obavljeno svega stotinak ovakvih operacija.

Na čelu tima bio je prof. dr Lazar Davidović koji objašnjava za “Blic” da je aneurizma torakoabdominalne aorte najrizičniji vaskularni problem, ali i jedan od najvećih hirurških problema danas. Radi se o proširenjima koja obuhvataju dva najveća krvna suda u organizmu.

xxx- To su aneurizme koje istovremeno zahvataju i grudnu i trbušnu aortu. Operativno lečenje je kompleksno iz više razloga. Prvo, operacija zahteva istovremeno otvaranje grudnog koša i trbuha, što je samo po sebi veoma rizično. Tokom operacije pacijentu se privremeno prekida cirkulacija u kičmenoj moždini, trbušnim organima i nogama. Istovremeno, pacijenta moramo zaštiti od nedostatka krvi. Veštačkim krvnim sudom je potrebno zameniti najveći deo grudne i čitavu trbušnu aortu, a nakon toga sa pomenutim veštačkim krvnim sudom potrebno je spojiti arterije koje ishranjuju kičmenu moždinu, trbušne organe i noge - ističe prof. dr Davidović.

Pored adekvatne opreme, postupak zahteva angažovanje usko specijalizovanih profila hirurga, anesteziologa, transfuziologa, radiologa, kao i srednjeg medicinskog osoblja. Zato ova intervencija spada u one najteže i najrizičnije.

Pacijent koji je prvi put operisan imao je bolest srca i pluća, primljen je zbog aneurizme (proširenje) koja je zahvatala aortni luk i trbušnu aortu. Dimenzije aneurizme su bile takve da je bilo samo pitanje dana kada će doći do najfatalnije komplikacije, pucanja krvnog suda.

- Zbog bolesti kompletno otvoreno hirurško lečenje nije dolazilo u obzir. Odlučili smo se za hibridnu proceduru koja se sastojala iz tri faze. U prvoj fazi na klasičan način je urađena operacija aneurizme trbušne aorte. Sledio je trodnedeljni oporavak pacijenta. U drugoj fazi urađen je „debranching“ aortnog luka. To znači da je nakon otvaranja grudnog koša sa ushodne aorte ugrađen bajpas na arterije koje ishranjuju mozak i obe ruke. Ovo je složen zahvat i zahteva veliko iskustvo koje naša kuća godinama unazad poseduje. Najzad, u trećem aktu je u aneurizmu aortnog luka plasiran endovaskularni graft i time je ona isključena iz cirkulacije - kaže prof. dr Davidović. Pacijent je, kako objašnjava doktor, zadovoljavajućeg opšteg stanja otpušten kući.

Izvor: BLIC 29. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi