Zdravstvo

Vesti :: Stanje u psihijatriji alarmantno

Min.Zoran StankovićMinistar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da je u Srbiji u psihijatriji, i u oblasti lečenja psihijatrijskih bolesnika, stanje alarmantno, i kao jedan od problema naveo smeštajni kapacitet bolnica.

"Smeštajni kapaciteti svih bolnica potiču još iz davnih godina prošlog veka, i od kad su te bolnice određene ulaganja u te ustanove su bila minimalna", rekao je Stanković.

On je to rekao nakon sastanka sa direktorima specijalnih bolnica iz Srbije i predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, u specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Padinskoj Skeli.

Stanković je dodao da je popunjenost oko 5.000 postelja, namenjenih lečenju psihijatrijskih bolesnika, veća od 100 odsto.

"Uslovi života i rada ne samo bolesnika nego i zaposlenih su na niskom nivou. Opremljenost ustanova medicinskim aparatima i sredstvima je nedovoljna, zastarela i neadekvatna", dodao je on. Ministar je ukazao da Strategija za lečenje duševnih bolesnika nije primenjiva, jer nisu obezbeđene ustanove socijalnog staranja koje bi vodile računa o bolesnicima nakon napuštanja psihijatrijske ustanove, kako ne bi ostali na ulici.

Prema rečima predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović psihijatrijski pacijenti u Srbiji su pacijenti drugog reda, oni ne dobijaju savremenu terapiju, žive i leče se u lošim prostornim uslovima.

"Povod sastanka je činjenica da je Skupština imala izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i socijalnom osiguranju. Nas interesuje kako se zakon primenjuje, a posebno kako se primenjuje tamo gde je najdelikatnija primena", rekla je Đukić-Dejanović nakon sastanka. Ona je dodala da su u Srbiji u porastu depresija kao i bolesti zavisnosti i psihoze.

Izvor:GLAS JAVNOSTI 13.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi