Zdravstvo

Vesti :: Stanković: Veštački izazvana nestašica citostatika

ministar zdravlja Zoran StankovićNeshvatljivo da država može da nabavi nedostajući lek, a da to zdravstvene ustanove ne mogu da učine, kao i da nema citostatika koji je jeftin, a nudi se od 50 do 100 puta skuplja zamena, kaže ministar zdravlja Zoran Stanković.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je večeras da će prve količine deficitarnog citostatika stići naredne sedmice, a da će snabdevanje tim lekom biti stabilizovano do kraja meseca, ocenivši da je nestašica veštački izazvana.

Stanković je gostujući na Televiziji B92 rekao da će biti pokrenuto pitanje odgovornost institucija koje se ponašaju neodgovorno prema pacijentima kojima je taj lek potreban.


"Očigledno je da neko ne radi svoj posao", naveo je Stanković i dodao da "čitav niz ljudi i institucija u tome učestvuje".

Kako je rekao, za Ministarstvo su odgovorni rukovodioci zdravstvenih ustanova imajući u vidu da je svima naloženo da započnu nabavku, a da je to do sada učinilo samo pet ustanova.Stanković je istakao da je u pitanju jedan od esencijalnih medikamenata, napomenuvši da je postojao proizvođač koji je hteo da taj lek stabilizuje i uveze na tržište, "ali se neko potrudio da ne bude u toj poziciji".

Upitan da li je neko namerno zaustavio priliv jeftinijeg citostatika na domaće tržište, da bi ga zamenio skupljim, ministar je rekao da to proizilazi iz svega što se do sada događalo.

Na pitanje povodom predstojećih izbora - da li će biti kandidat URS-a za gradonačelnika Beograda, Stanković se nije izjasnio, ali je rekao da je u "kombinaciji za funkciju u zdravstvenom sistemu".

Izvor: SMEDIA 10.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

 

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi