Zdravstvo

Vesti :: Sto pacijenata na lečenju u Švajcarskoj

xxxPrva grupa pacijenata sutra odlazi na lečenje u Ženevu, što je rezultat protokola koji je potpisan sa Švajcarskom. Protokol će omogućiti i srpskim lekarima da se usavršavaju u toj zemlji

BEOGRAD - Direktorka dečje klinike u Tiršovoj Ida Jovanović najavila je da će prva grupa pacijenata otići sutra u Ženevu, na jednu od najboljih kardiohirurških ustanova u svetu i tako započeti program saradnje sa Univerzitetskom bolnicom, javlja RTS.

"U martu ove godine potpisan je protokol u Ženevi sa profesorom Kalangosom, koji je poznat kao veliki prijatelj Srbije i stručnjak koji šest godina pomaže našu zemlju, a jedan je od vrhunskih kardiohirurga, kakvih je malo u Evropi", kaže direktorka Dečje klinike.

Prema njenim rečima, program je osmišljen tako da ode prvo sto odraslih pacijenta. To, kaže Jovanovićeva, ne moraju biti pacijenti koji ne mogu da se operišu u Srbiji, već se šalju pacijenti koji zahtevaju nešto što ovde ne može da im se obezbedi.

"Slaće se pacijenti kojima ovde ne može biti priuštena odgovarajuća pomoć, ili neka posebna tehnologija. Idu i pacijenti sa srčanim manama i sa svim ostalim oboljrenjima", kaže Jovanovićeva.

Prvih nekoliko grupa koje će otići u Ženevu, biće pacijenti sa srčanim probemima, dok će tek naredne grupe biti pacijenti sa nekom drugom vrstom bolesti, rekla je Jovanovićeva.

Prednost ovog programa je što će skratiti liste čekanja, a sa druge strane, omogućiće našim hirurzima edukaciju i usavršavanje, kaže direktorka Dečje klinike.

"Profesor Kalangos će prihvatiti svakog kardiologa na edukaciju što je velika privilegija, i 90 posto tih troškova plaća Švajcarska, što je poklon države i bolnice u Ženevi", naglasila je Jovanovićeva.

"Mi smo pedijatrijska ustanova i zaista bismo želeli da postanemo referentni centar za transplanataciju organa. Transplantacija bubrega uspešno se radi godinama, a naša sledeća želja je da to bude transplantacija jetre", kaže Jovanovićeva.

"Transplantacija organa je nacionalni program i to ne može da iznese samo jedna kuća, ali mi smo tu zaista da se priključimo i mislim da imamo znanje i mogućnosti i svakako veliku želju i ambiciju", rekla je Jovanovićeva.

Direktorka Dečje klinike Ida Jovanović rekla je da je njihova kuća jedna od najboljih zdravstvenih ustanova za lečenje dece i dodala da to moraju da budu jer su zaduženi za tercijalni nivo zdravstvene zaštite.

U Dečju kliniku u Tiršovoj godišnje na stacionarno lečenje bude primljeno skoro 15.000 pacijenata, a uradi se skoro 10.000 operacija. U toj ustanovi rade se transplantacije bubrega, kateterizacije srca, radiološki pregledi.

Problemi Tiršove klinike sa prostorom

Klinika u Tiršovoj sagrađena je 1936. godine i raspolaže sa 355 kreveta za najmlađe acijente. Sagrađana je da primi tri puta manje pacijenata nego što je to slučaj danas, dakle veliki problem je i prostor.
"Imamo problem sa smeštajem jer je kuća stara skoro 60 godina, napravljena za 155 bolesnika, poseduje oko 300 kreveta, tako da imamo veliki problem sa smeštajem pacijenata", kaže Jovanovićeva.
Prema njenim rečima, svake godine se rekonstriše jedan blok, sprat, deo zgrade, tako da svakih 12 godina svako odeljenje se ponovo rekonstruiše. Trenutno se rekonstruišu kardilogija i kardiohirurgija, a sledeće su abdomenalna hirurgija i nefrologija koje su u jako lošem stanju.
"Klinika je jedna od najbolje opremljenih ustanova, ima savremene i nove aparate poput magnetne rezonance", kaže Jovanovićeva i dodaje da je kupovanje aparata finansiralo i Ministarstvo zdravlja, kao i da su većinu druge opreme dobili odnosno kupili zahvaljujući donatorima.


U ambulantama tokom godine bude pregledano čak 165.000 mladih pacijenata, a uradi se skoro 415.000 intervencija.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 12.09.2011

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi