Zdravstvo

Vesti :: Stotinak gojaznih osoba operisano o trošku države

operacija gojaznih o trošku državeDirektor Kliničkog centra Srbije (KCS) prof. dr Đorđe Bajec izjavio je danas da je za godinu dana urađeno oko 96 operacija gojaznih osoba, kao i da su pacijenti zbirno izgubili oko četiri tone telesne mase.

Prema njegovim rečima, pacijent sa najvećom telesnom težinom, koja je iznosila oko 315 kilograma, posle devet meseci ima 248 kilograma.

Bajec je objasnio da se operacije gojaznih ne rade samo radi estetike, već prvenstveno zbog poboljšanja zdravlja tih pacijenata i radi uštede državnog novca. On je dodao da se tehnike koje se primenjuju kod operacije ekstremno gojaznih mogu primenjivati i kod operacija u trbušnoj duplji.

Prema njegovim rečima, urađen je veliki posao, jer je pregledano oko hiljadu, a operisano stotinak pacijenata sa izvanrednim rezultatima, što je uspeh ne samo KCS, već celog zdravstvenog sistema, jer je pomognuto pacijentima, a državi je ušteđen ogroman novac.

"Možemo se pohvaliti da smo u ovom domenu najbolji u regionu i zato privlačimo pacijente i iz Republike Srpske i Crne Gore", istakao je Bajec.

Načelnik Centra za metaboličke poremećaje, akademik Dragan Micić rekao je da su pacijenti fantastično motivisani i da savršeno sarađuju sa timom lekara koji odlučuje o tom hirurškom poduhvatu.

Micić je istakao da je na nedavno održanom Kongresu o gojaznosti u Lionu naš Centar za metaboličke poremećaje uvršćen među najbolje u Evropi.

U KCS se obavljaju tri vrste laparoskopskih operacija u lečenju gojaznosti - prva je postavljanje prstena oko želuca, druga je njegovo sužavanje celom dužinom, čime se sprečava unošenje veće količine hrane, a treća je takozvani gastroenteralni bajpas.

Laparoskopske operacije su izvedene u rekonstruisanom odeljenju, za koje su nabavljeni specijalni operacioni sto, instrumenti i aparati, ojačani kreveti, obezbeđena šira vrata i posebni toaleti.

Oni koji smatraju da im je zbog viška kilograma neophodna intervencija, mogu da dođu na pregled u KCS sa uputom lekara, a posle obavljenih konsultacija i analiza sledi poziv na sastanak konzilijuma koji određuje terapiju za pacijenta i procenjuje šta je idealno za njega.

Jedna intervencija "skidanja" kilograma košta između dve i tri hiljade evra.

Izvor: TANJUG 18.07.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi