Zdravstvo

Vesti :: Stručnjaci blizu razvoja vakcine protiv meningitisa tipa B

Uskoro vakcinea protiv meningitisa tipa BMeđunarodni tim stručnjaka saopštio je da su blizu razvoja vakcine protiv tipa meningitisa koji mahom pogađa Evropu i Severnu Ameriku i svake godine ubije stotine ljudi, prenosi AFP.

Testiranja na adolescentima u Australiji, Poljskoj i Španiji pokazala su da vakcina utiče na brz razvoj imuno sistema bez ozbiljnih nus pojava, pokazala je studija objavljena u listu "Lanseta".

 

Posle korišćenja leka, test grupa stvorila je antitela koja su bila aktivna u 90 odsto slučajeva meningitisa tipa B koji pogađa SAD i Evropu.

 

- Naši podaci pokazuju da ova vakcina obećava i da pruža široku zaštitu protiv meningitisa grupe B - rekao je vođa studije Piter Ričmond sa Univerziteta Zapadna Australija.

 

Meningitis, upala mozga i kičmene moždine, najčešće pogađa tinejdžere, a stopa smrtnosti je između pet i 14 procenata. Mnogi preživeli doživotno trpe neurološke posledice ili gubitak sluha i pokretljivosti.

Vakcine protiv tipova A i C postoje, ali nisu efikasne za grupu B koja se javlja u industrijalizovanim zemljama.

 

Tip A je primarni uzrok epidemije meningitisa u Africi.

- Naši rezultati pokazuju da tri doze proizvode imuno odgovor i zaštitu kod 80 do 100 procenata adolescenata. Blag do umeren bol na mestu injekcije najčešće su posledice - navode stručnjaci.

Naučnici su upozorili da su dalja testiranja neophodna kako bi se odredilo trajanje zaštite vakcine.
Izvor: 24 Sata 07.05.2012.god.
Povezane vesti:
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi