Zdravstvo

Vesti :: Svaka transplantacija srca je izazov

xxxSREMSKA KAMENICA - Vodeći kardiohirurg Univerzitetske bolnice u Ženevi profesor doktor Afksendios Kalangos operisao je pacijentkinju obolelu od teške urođene mane plućne arterije u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Zahvat nad 35-godišnjom Novosađankom je pacijentkinji bila treća operacija, s tim da su prve dve obavljene u Londonu, kada je imala tri, odnosno 10 godina. Takva operacija je prvi put izvedena na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, a ugledni švajcarski hirurg je time nastavio s pružanjem pomoći najtežim srčanim bolesnicima u našoj zemlji.

Prema rečima gostujućeg hirurga ideja da se realizuje multinacionalni projekat u lečenju urođenih anomalija naišla je na podršku klinika i u Beogradu i u Sremskoj Kamenici, a saradnja je neophodna kako bi se na najbolji mogući način pomoglo obolelima i to u ranoj fazi bolesti.
- Transplantacija srca je izazov koji će me sledeći put dovesti u Srbiju - obećao je doktor Kalangos.

Gostu iz Ženeve, kao i humanitarnoj Fondaciji princeze Katarine, zahvalili su se profesori sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dr Mikloš Fabri i dr Svetozar Nićin, kao i profesor doktor Nevena Sečen sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Pionirski poduhvat u Srbiji
Srčani zalistak, koji je pacijentkinji onemogućavao normalno snabdevanje pluća krvlju, konačno je zamenjen homograftom (humani srčani zalistak specijalno pripremljen za ovu operaciju).
- Zahvaljujući dobijenom srčanom zalisku, ovoj pacijentkinji je omogućeno normalno snabdevanje pluća krvlju - rekao je dr Kalangos, koji već četiri godine sarađuje s bolnicama u Srbiji.
Dr Kalangos je istakao da je u Srbiji pregledao nekoliko veoma mladih pacijenata, od 14 i 15 godina, koji zahtevaju transplantaciju, a njihovo zbrinjavanje će biti njegov sledeći izazov.

Oni su istakli da se u kameničkom institutu bolesnici sa urođenim insuficijencijama plućnih arterija leče već pune tri decenije, ali da do medicinskog tretmana dolazi nešto kasnije nego u razvijenom delu Evrope, što umanjuje mogućnost uspešnog ishoda. Saradnja sa stručnjacima iz inostranstva će doprineti da do hirurških zahvata dođe još u ranoj fazi bolesti.
Izvor: GLAS JAVNOSTI 14.03.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi