Zdravstvo

Vesti :: Svakih 15 minuta nekoga izda srce

otkazivanje rada srcaOd kardiovaskularnih bolesti lane umrlo 55.514 ljudi, što je svaki drugi umrli. Više umiru žene nego muškarci. Gotovo 40 odsto pacijenata sa hipertenzijom je u visokom riziku

NA svakih 15 minuta od posledica bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji umre po jedna osoba, upozoravaju kardiolozi pred 29. septembar, Svetski dan srca. Kada se podvuče crni bilans, ispada da godišnje ova oboljenja ”pokose” čitav jedan grad: od oko 104.000 ukupno umrlih za 12 meseci, svaki drugi je ”žrtva” bolesti srca i krvnih sudova.

Kardiolozi kažu da je to posledica nebrige o sopstvenom zdravlju, loše prevencije, ali i neblagovremenog i nedovoljno efikasnog lečenja. Polovina ljudi sa visokim krvnim pritiskom, koji je najveći faktor rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, i ne zna da boluje od hipertenzije. Među onima koji imaju dijagnozu i terapiju, bar četvrtina ne pije lekove u propisanoj dozi. A, kada kardiovaskularne bolesti toliko uznapreduju da može da pomogne samo operacija, pacijenti i po godinu-dve čekaju red za ulazak u operacionu salu.

- Od bolesti srca i krvnih sudova prošle godine u Srbiji su umrle 55.514 osobe, od kojih su 25.454 muškaraci, a 30.060 žene - kaže za ”Novosti” magistar Nataša Mickovski iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”.

- Ova grupa bolesti je vodeći uzrok umiranja u Srbiji, i uzrokuje čak 54 odsto svih smrtnih slučajeva. Žene su češće (59 odsto) u odnosu na muškarce (49 odsto) umirale od ove grupe bolesti, posmatrajući sve uzroke umiranja.

Zvanični podaci pokazuju da hipertenziju, najčešće kardiovaskularno oboljenje, u Srbiji ima 51 odsto muškaraca i 43 odsto žena, što je daleko iznad proseka u zemljama Evropske unije, gde od povišenog krvnog pritiska boluje između 25 i 33 odsto stanovništva.

- Gotovo 40 odsto pacijenata sa hipertenzijom je u visokom riziku da doživi infarkt srca, a svaki drugi - šlog, dok će kod njih 38 odsto doći do propadanja bubrega - upozorava profesor dr Petar Seferović, direktor Klinike za kardilogiju Kliničkog centra Srbije.

To se potvrđuje i u praksi. Jedno istraživanje među pacijentima koji su doživeli infarkt, pokazalo je da je 60 odsto njih imalo visok krvni pritisak, 22 odsto je bolovalo od dijabetesa, a 35 odsto je imalo visok holesterol.

- Više od 80 odsto prevremenih smrti i više od 50 odsto obolevanja od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom tri značajna faktora rizika: pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana - kaže dr Mickovski.

OPERACIJU ČEKA VIŠE OD 2.500 LjUDI
NA operaciju srca u Srbiji trenutno čeka više od 2.500 ljudi. Iako pacijenti sa centralne liste brže stižu na red, za tri do šest meseci, većina se ipak opredeljuje da sačeka pregled kod svog doktora, pa je red najduži u Institutu ”Dedinje”. U tursku kliniku ”Adžibadem” pacijenti iz Srbije više ne idu o trošku osiguranja, jer nema zainteresovanih. Putuje se na operaciju u Ženevu, ali samo zbog urođenih srčanih mana. U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja ”Novostima” je u četvrtak rečeno da je u Švajcarsku od 12. septembra prošle godine, kada su otišli prvi pacijenti, dosad upućeno 10 grupa, ukupno 36 pacijenata.

Izvor: NOVOSTI 28. 09. 2012.GOD.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi