Zdravstvo

Vesti :: Sve više zahteva za tuđu negu i pomoć

tuđa nega i pomoćViše od 120.000 građana dobija novac za pomoć drugom licu, 60 odsto biva odbijeno. Mnogi zbog siromaštva traže naknadu koja iznosi i do 22.000 dinara

LEKARI Fonda PIO svake godine obrade najmanje 20.000 zahteva za tuđu negu i pomoć, ali više od polovine bace u korpu, jer su potpuno neosnovani. Ipak, ovaj novčani dodatak trenutno prima 127.947 građana, a nije zanemarljiv broj onih koji smatraju da su "zakinuti".

- Novac za pomoć i negu drugog lica u ovom času, preko Fonda PIO, prima 75.234 građana. I svi dobijaju 14.630 dinara mesečno - kaže Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

- Ovi se iznosi usklađuju sa rastom potrošačkih cena dva puta godišnje, i to isto kada i penzije.Ovaj spisak, međutim, nije konačan, jer mnogi građani zahteve za pomoći i negu drugog lica podnose i u centrima za socijalni rad širom Srbije.

- Naknade za negu i pomoć drugog lica je u decembru primalo 52.713 korisnika i za to je plaćeno 689 miliona dinara. U celoj prošloj godini je na ove naknade potrošeno 7,6 milijardi dinara - sabira Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike. - Korisnicima se, direktno na njihov račun, svakog meseca uplaćuje 8.304 dinara za pomoć i negu, a za uvećani dodatak, koji se dodeljuje u slučaju kada postoji stoprocentni invaliditet po jednom osnovu, 22.399 dinara.

Pošto su iznosi ovih naknada, uglavnom, veći od iznosa minimalne penzije, nije retkost da građani pokušavaju da izdejstvuju pravo na ovu pomoć iako za to nemaju realnih osnova. Zato ne iznenađuje podatak da se čak 60 odsto podnetih zahteva bude odbijeno, zbog čega stigne oko 3.000 žalbi.


ĆATE PREDNjAČE

NAJVIŠE zahteva za tuđu negu i pomoć Fondu PIO svake godine podnose zaposleni u državnim službama i javnim preduzećima. Zato je i najviše rešenja ispisano upravo činovnicima i službenicima, pa u bivšoj kategoriji zaposlenih naknadu za tuđu negu i pomoć u ovom trenutku prima 61.759 građana.

Izvor: Novosti 25.02.2012.god

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi