Zdravstvo

Vesti :: Svetski dan dijabetesa: U Srbiji oko 670.000 obolelih

svetski dan dijabetesaSvetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se danas širom zemlje pod sloganom "Dijabetes: Zaštitimo budućnost".

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba, a prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes (International Diabetes Federation - IDF), 371 milion ljudi u svetu ima dijabetes.

Broj obolelih u svetu ubrzano raste, a najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

Na osnovu podataka IDF-a i "Batuta" - Registar za dijabetes, procenjuje se da u Srbiji 8,5 odsto stanovnika, približno 670.000 ljudi, ima dijabetes.

Tip 2 dijabetesa, koji čini oko 95 odsto obolelih od šećerne bolesti, u našoj zemlji u proseku se svake godine dijagnostikuje kod 16.000 osoba.

Nešto češće se otkriva kod osoba ženskog pola, najčešće posle 40-te godine, a više nije toliko redak ni kod mlađih osoba, gojazne dece i adolescenata.

Zbog blage simptomatologije, često godinama protiče neopaženo, što znači da veliki broj osoba sa dijabetesom ne zna da je oboleo, pa na svakog obolelog dolazi po jedna osoba koja ne zna da ima dijabetes.

Otkriva se slučajno i to kada su već komplikacije prisutne, među kojima su bolesti srca i krvnih sudova, oka, bubrega i nervnog sistema.

Te komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne onesposobljenosti i prevremene smrti.

Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, već u trenutku otkrivanja dijabetesa tipa 2 kod približno jedne trećine bolesnika prisutna je jedna ili više kasnih komplikacija - angina pektoris, infarkt miokarda, moždani udar, dijabetično stopalo, retinopatija, neuropatija ili nefropatija.

Svetski dan dijabetesa danas se obeležava u više od 160 zemalja članica Ujedinjenih nacija, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes i predstavlja svetsku kampanju koja ima za cilj skretanje pažnje na problem dijabetesa u svetu.

Izvor:24 SATA 14. 11. 2013.god.
Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi