Zdravstvo

Vesti :: Svi protiv elektronskih knjižica osim Momčila Babića

zamena knjižicaRFZO će odustati od obaveznog uvođenja elektronskih zdravstvenih knjižica samo pod uslovom da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju, prenet je iz RFZO “Blicu” stav direktora Momčila Babića.

Time je on odstupio od dogovora sa ministarkom zdravlja, zaštitnikom građana i predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije.

Babićevi saradnici naveli su da “RFZO ne želi da odstupi od zakona” i da knjižice mogu biti stvar ličnog izbora tek kad tako bude napisano u zakonu. U RFZO nisu objasnili zašto su jedini koji insistiraju na uvođenju novih zdravstvenih knjižica, zašto su lagali da je njihovo uvođenje uslov EU, čemu trošenje velikog novca za njih, zašto optužuju ombudsmana koji im se protivi...

 Jedino su izneli procenu da bi uvođenje čitača za nove knjižice u zdravstvene ustanove koštalo oko 60.000 evra.

Ministarstvo zdravlja

- Elektronske knjižice nisu obaveza - rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, dodajući da „idemo u pravljenje IT sistema i umrežavanje je potrebno da bi, pre svega, lekari imali mogućnosti i vremena da razgovaraju sa pacijentima, a ne da se bave administracijom.
 
Ombudsman
Postoje prava građana iz zdravstvenog osiguranja koja su ili neostvarena ili nepotpuno ostvarena, a mnogo su preča od zamene knjižica. Insistiranje RFZO na tome i pozivanje na nepostojeću obavezu u procesu pridruživanja EU, može da se shvati na različite načine - upozorio je Saša Janković.
 
Agencija za borbu protiv korupcije
U potpunosti podržavamo stav zaštitnika Saše Jankovića da elektronske zdravstvene knjižice moraju da budu stvar slobodnog izbora građana i da se ne smeju nametati građanima kao obavezne - rekli su za „Blic“ u Agenciji.

  Zaštitnik građana Saša Janković poručio je da će predložiti izmenu zakona tako da građani mogu da izaberu da li žele papirne ili elektronske knjižice.

- Insistiraću u RFZO da sve pogodnosti koje su predvideli za plastične kartice važe i za papirne - najavio je Janković.

 On se, takođe zapitao da li je potrebno da građani izdvoje između 20 i 30 miliona evra da bi papir zamenili plastikom, pogotovo što ne bi dobili ništa novo. 

Ne stoji ni argument RFZO da bi uvođenje elektronske knjižice omogućilo bolju kontrolu uplate doprinosa jer, kako je Janković naveo, to da li neko ima karticu ili papirnu knjižicu nema veze sa tim da li poslodavac uplaćuje doprinos. 

- Uplata doprinosa se povećava tako što Poreska uprava i Fond razmenjuju podatke o tome ko uplaćuje i podnose prijave protiv onih koji to ne čine - rekao je ombudsman Saša Janković.  I drugi Babićev argument koji se tiče obaveze Srbije da standardizuje zdravstveni sistem ne važi kada je reč o elektronskim knjižicama.

 Naime, u RFZO su pogrešno s engleskog preveli zahtev EU - “health card” - “zdravstvena knjižica”, a zapravo je reč o zdravstvenom kartonu.. 

- Uvođenje elektronskih knjižica nije obaveza Srbije u procesu pridruživanja EU. Čak ih nemaju ni sve članice Unije. One moraju biti stvar slobodnog izbora - kažu za “Blic” u Agenciji za borbu protiv korupcije.

 Do sada je već odštampano 1,2 miliona kartica, a na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu ove nedelje raspravljaće se o njihovoj upotrebi.

Izvor: BLIC 06. 08. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi