Zdravstvo

Vesti :: Tajkuni stopirali kubansku vakcinu za rak

stopirana registracija vakcineHiljade pacijenata u Srbiji obolelih od teškog oblika raka umreće zato što internacionalne farmaceutske kompanije koče registraciju kubanske vakcine "cimavaks-EGF", pišu Naše novine.

O ovom dramatičnom upozorenju priča prvi sekretar Ambasade Kube u Beogradu, Hilfredo Milanez Molina. On tvrdi da internalcionalne kompanije plaćaju ogromne sume novca kako bi sprečile da se "cimavaks" nađe na tržištu

"Internacionalne kompanije više novca daju za lobiranje nego za istraživanje lekova. Nisam lekar, ali me redovno pitaju u Beogradu o uspesima kubanske medicine, a najviše zašto u Srbiji nije  moguće kupiti lekove protiv raka koje se proizvodi na Kubi. Naši stručnjaci su razvili četiri vakcine protiv različitih vrsta raka,a klinička ispitivanja u 86 zemalja pokazuju da vakcine dovode do smanjivanja tumora i uvode bolest u stabilniju fazu", priča Molina.

Terapijska vakcina koja rak pluća u poodmakloj fazi pretvara u hroničnu bolest, trebalo je, kako je u početku najavljivano, brzo da bude registrovana u našoj zemlji, međutim, procedura se odužila. 

Dokumenta za njenu registraciju je trebalo da se predaju Insitutu za virusologiju , vakcine i serume "Torlak". Kako saznaju Naše novine, uprkos pismu o namerama ove ustanove i Kubanaca, on neće moći da se pojavi kao uvoznik jer je Agencija za lekove i medicinska sredstva ocenila da je institut klasifikovan samo za uvoz klasične vakcine

Stoga se ovom vakcinom leče samo Srbi koji imaju novca da odu na Kubu. Kuba izvozi svoje lekove u 26 zemalja i učestvuje u meštovitim preduzećima. Prema rečima Molina, potreban je samo jedan korak da bi i Srbija dobila ove lekove. 

"Treba da se sastanu predstavnici ALIMS-a sa kolegama iz kubanske agencije i preciziraju šta je potrebno za registraciju", dodaje Molina. 

U ALIMS-u za Naše novine ističu da na njihov rad niko neutiče i da je u toku procena zakonom predviđene dokumentacije za uvoz neregistrovane vakcine.

Izvor: PRESS 12. 03. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi