Zdravstvo

Vesti :: Tinejdžerki kroz nos izvadili tumor na mozgu

tumor izvađen kroz nosSanja Ilić (19) je mesecima imala strašnu glavobolju. Lekari su mislili da se radi o običnoj prehladi, ali posle tri meseca terapije utrnuli su joj obrazi. A onda je izgubila vid na jednom oku. Stigla je i dijagnoza, tumor na mozgu veličine narandže!

Posle operacije koja je trajala pet sati, dvojica hirurga Kliničkog centra Srbije odstranili su joj tumor bez otvaranja lobanje. Kroz nos! I spasli Sanju najgoreg.

Intervencija kojom je laparoskopskim putem izvađen tumor, koji je bio smešten u bazi lobanje, na ovaj način je urađen prvi put u našoj zemlji, a naše hirurge svrstala među vodećima u Evropi. Pre nego što su se odlučili na ovaj korak, lekari u Klinici za neurohirurgiju danima su većali da li ovakav tumor može biti uklonjen ili ne. I na kraju jedini koji su bili hrabri da se uhvate u koštac sa problemom bili su neurohirurg dr Dragan Savić i ORL hirurg dr Bojan Pavlović. Operacija je obavljena pre dve nedelje, a Sanja je sada potpuno zdrava devojka.
Sve je počelo u avgustu, a svi su mislili da se radi o bezazlenoj prehladi.

- Tada sam dobila prve simptome. Imala sam glavobolje, izgubila sam potpuno osećaj u obrazima. Primala sam injekcije, pila lekove, ali tek nakon tri meseca su me uputili na magnetnu rezonancu. U međuvremenu sam izgubila i vid na jedno oko - priča Sanja.

Tada je postavljena dijagnoza, a porodica Ilić bila je u šoku.

- Preko dana smo nekako i funkcionisali. Morali smo zbog Sanje. Tata joj je nosio doručak i ručak. Ali najstrašniji su bili noć i jutro kada se probudim i kada shvatim šta se dešava - priča mama Zorica.
A Sanja se za sve to vreme ponašala kao velika devojka. Njeni roditelji kažu da je bila hrabra i da su zato ponosni na nju.
- Imala sam svoju amajliju. Plavi slončić kojeg mi je brat kupio pre 10 godina. Od njega se nisam odvajala, čuvao mi je stražu i kada sam išla do toaleta - priča Sanja.

Magnetna rezonanca je pokazala da se tumor nalazio u bazi lobanje gde su smešteni krvni sudovi, nervi koji su od vitalnog značaja za vid, pokrete, a tu se nalazi i centar za disanje i rad srca. Pored toga, rasprostirao se i na maksilarne sinuse, što je bio još veći problem.

Dr Dragan Savić i Dr Bojan Pavlović

Dva hirurga radila su operaciju koja je trajala pet sati. I kroz nos su laparoskopskim putem izvadili ceo tumor. Prvi deo operacije radio je dr Savić, koji je kroz nos izvadio tumor koji se nalazio u bazi lobanje. Nakon toga dr Pavlović je iz bočnih delova maksilarnog sinusa izvadio tumor.

- Tokom operacije korišćena je navigacija pomoću koje smo u svakom momentu znali gde je tumor, gde su krvni sudovi i u kom delu trenutno radimo. Pomoću navigacije tumor je ceo izvađen - objašnjava za „Blic” dr Dragan Savić, neurohirurg.

Izvor: BLIC 03. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi