Zdravstvo

Vesti :: "Torlak" u teškoj situaciji

institut za virusologijuInstitut za virusologiju, vakcine i serume"Torlak" je u teškoj finansijskoj situaciji i ima dugovanja prema nabavljačima.

Direktorka instituta Vera Stoiljković kaže da ova ustanova, bez obzira na težak položaju u kome se nalazi, može nastaviti proizvodnju vakcina, ali uz pomoć države.

"Važno je održati nacionalnog proizvođača vakcina posebno u kriznim situacijama, jer ste u suprotnom u stalnoj zavisnosti od drugih. Od drugih zavisi da li će isporuke biti na vreme, da li će biti isporučena vama, a ne nekom drugom.. ", navela je Stojiljković.

Ona je naglasila da postoji stalna saradnja i komunikacija sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Srbije i da postoji interesovanje da se ova institucija očuva, a da se zajedničkim radom to može i postići.

Govoreći o problemima u snabdevanju zdravstvenih ustanova vakcinama protiv tetanusa, ona je navela da je proizvodnja krenula,tako da problema u snabdevanju zdravstvenih ustanova ubuduće više neće biti.

"Bilo je zastoja u proizvodnji vakcine protiv tetatanusa od decembra prošle godine do kraja marta ove godine. Usled toga je došlo do blagog poremećaja tržišta. Proizvodnja je krenula i vakcine protiv tetatusa će biti", rekla je Tanjugu Stojiljković, koja je mesto direktora ove ustanove preuzela u martu ove godine.

Ona je rekla da je nedavno u Torlaku aktivirana i savremena ampulirka, mašina za punjenje ampula koja, kako kaže, iz nepoznatih razloga već šest godina stoji neupotrebljena u ovoj ustanovi.

"Do sada je korišćena samo stara mašina, medjutim ova je savremena može mnogo više ampula da napuni, radi u prostoru koji je po GMP standardu i pogonu za grip vakcine. Sada se koriste obe", navela je Stojiljković.

To je i najveća zamerka sadašnje direktorke Torlaka njenim prethodnicima, jer kako kaže, nijedna celina u Torlaku nije žaokružena, na jednom mestu su nabavljani aparati, u drugom ulagano u rekonstrukciju objekta a ništa nije završeno i stavljeno u pogon.

Ova ustanova trenutno proizvodi vakcine protiv tetanusa, DTP vakcine i BeSeŽe, a direktorka kaže da će uprava ubuduće insistirati na očuvanju proizvodnje vakcina.

Torlak će, kako kaže Stoiljkovićeva, nastaviti i sa nabavkom i distribucijom vakcina i drugih proizvodjača koje sam ne proizvodi, a ta distribucija se obavlja na najbezbedniji način, jer se ne prekida hladni lanac, što je veoma važno kako bi se ispravna vakcina dostavila do krajnjeg korisnika.

Uvodjenje GMP standarda, dobre proizvodjačke prakse su obaveza svih proizvodjača lekova i vakcina, ali u ovoj ustanovi te standarde zadovoljava samo pogon za grip vakcinu, a kako kaže direktorka, napravljen je plan kako i ostali pogoni mogu da se privedu nameni.

Kada će Torlak moći da počne proizvodnju grip vakcina, Stoiljković, nije mogla da precizira.

Ona je podsetila da je pogon završen, ali da "ima još stvari koje treba uraditi da bi mogao da se pusti u rad".

"Dok je pogon pravljen, nauka je napredovala, pa i zahtevi za proizvodnju ove vakcine. U ovom trenutku ne može se praviti vakcina, ali postoji plan i vrlo brzo će javnost biti upoznata sa tim", navela je direktorka Torlaka.

Upitana šta će biti sa pogonom za polio vakcine u koji je do sada uloženo oko 3,5 miliona evra, ona je rekla da i ovaj pogon u čijoj rekonstrukciji je učestvovala i Svetska zdravstvena organizacija, ministarstvo zdravlja, ali i Torlak -stoji.

Ona je navela da će odluka o pokretanju proizvodnje ili prenameni pogona biti doneta zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Srbije.

Stoiljković je naglasila da postoji stalna saradnja i komunikacija sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Srbije i da postoji interesovanje da se ova institucija očuva.

Govoreći o problemima u snabdevanju zdravstvenih ustanova vakcinama protiv tetanusa, ona je navela da je proizvodnja krenula, tako da problema u snabdevanju zdravstvenih ustanova ubuduće više neće biti.

Izvor: Akter 27. 05. 2013. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi