Zdravstvo

Vesti :: "Torlakova" vakcina protiv sezonskog gripa iduće godine

xxxU Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" obavljaju sve neophodne pripremne radnje za proizvodnju vakcine i ukoliko bude dovoljno finansijskih sredstava, u Srbiji će vakcina protiv sezonskog gripa biti proizvedena već naredne sezone, najavio je danas generalni direktor te institucije dr Branislav Lazić.

"Na osnovu planova koji su napravljeni u septembru prošle godine, za sada se sve obavlja po planu i ako novčana sredstva i njihov priliv budu onakvi kakve smo planirali, imaćemo vakcinu protiv sezonskog gripa za 2012./2013. godinu", kazao je Lazić u intervjuu Tanjugu, napominjući da bi prvi kapaciteti iznosili 500.000 doza vakcina.

Nakon godinu- dve, kada se postigne kontinuitet proizvodnje vakcina, kapaciteti bi mogli da budu i do 800.000.

Dve faze tog projekta su, kako je rekao, završene u septembru 2010. godine, a treća je u toku i nju finansira Svetska zdravstvena organizacija u iznosu od 1, 2 miliona dolara.

Lazić je kazao da je Institut dobio i dodatnih 400.000 dolara za nastavak treće faze projekta.

Za sprovođenje prve dve faze utrošeno je 3, 7 miliona evra, koje su zajedno obezbedili Ministarstvo zdravlja i Svetska banka, a deo sredstava obezbedio je i Institut, naveo je sagovornik Tanjuga.

"Prostor za proizvodnju vakcine je završen, nabavljena je oprema i završena izrada pilot serije. Radimo i takozvanu validacionu seriju, a potom sledi i pretkliničko i kliničko ispitivanje" , kazao je Lazić objašnjavajući proceduru.

On je naveo da će 80 odsto pretkliničkih ispitivanja vakcina "Torlak" obaviti sam, jer ima akreditovane laboratorije za to, a za ostalo, tačnije 20 odsto, potražiće pomoć u inostranstvu, jer se te vrste testova rade samo u tri institucije u Evropi.

Što se tiče kliničkih ispitivanja, 50 odsto će biti obavljeno u Srbiji, a drugih 50 odsto u jednoj od zemalja EU .

Govoreći o ovogodišnjoj vakcini protiv sezonskog gripa, Lazić je naveo da je obezbeđeno 351.720 doza vakcina francuskog proizvodjača "Sanofi pastera" i da je sastav isti kao i lane, odnosno sadrži zaštitu od tri tipa virusa - A-H1N1, A-H3N2 i B virusa gripa.

U pojedinim mestima u Srbiji odziv je, kako je kazao Lazić, veći nego prošle godine, a u nekim je manji od očekivanog.

Izvor: BLIC 11.12.2011.

Arhiva vesti...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi