Zdravstvo

Vesti :: Transplantacije: Tuđe srce bez potpisa

transplatacija srca bez potpisaZbog nedovoljnog broja davalaca, možda se uvede pravilo da donori budu svi koji se za života nisu izjasnili protiv davanja organa. Do sada organe zaveštalo 75.000 ljudi, potrebno oko dva miliona.

U TRI centra u Srbiji - na Vojnomedicinskoj akademiji i u kliničkim centrima u Novom Sadu i Nišu - svoje organe, u slučaju moždane smrti zaveštalo je do sada oko 75.000 ljudi. Ali da bi se program transplantacije, koju čeka 2.000 ljudi, omasovio, bar kada je reč o organima, našoj zemlji, prema procenama stručnjaka, potrebno oko dva miliona potencijalnih donora. Taj broj je, međutim, teško dostići podelom donorskih kartica, pa se i iz stručnih krugova sve češće čuje da bi i Srbija, poput mnogih drugih zemalja u Evropi, sa zaveštanja organa trebalo da pređe na tzv. pretpostavljeni pristanak. To, zapravo, podrazumeva da mogući donori budu svi koji se za života nisu izjasnili da su izričito protiv davanja organa.

U tom slučaju, umesto registra potencijalnih davalaca, vodio bi se registar nedavalaca. Jer, pretpostavlja se da bi se, kao i u zemljama koje već imaju ovakvu praksu, više stanovnika odlučilo da njihovi organi, ipak, mogu da se uzmu ako zapadnu u moždanu smrt.

- Srbija bi, ako hoće da omasovi presađivanje organa i spase hiljade života, morala da promeni Zakon o transplantaciji i uvede pretpostavljenu saglasnost za davanje organa - kaže za "Novosti" dr Dušan Šćepanović, kojem je pre pet godina u Gracu presađeno srce. - U Hrvatskoj se, otkako je uvedena pretpostavljena saglasnost, broj donora učetvorostručio, u Sloveniji - utrostručio!

Dr Danica Mihajilović, direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, međutim, ne misli da bi prelazak na prećutnu saglasnost, u situaciji kada građani još ne znaju dovoljno o zaveštanju organa i transplantaciji, automatski dao bolje rezultate u presađivanju organa.

- To jeste pristup kojem treba težiti, ali ne verujem da će u Srbiji biti sproveden u praksu u naredene dve-tri godine - kaže za "Novosti" dr Mihajilović. - Mi smo se odlučili za informisanu saglasnost za davanje ograna, jer smo smatrali da je to u početnoj fazi bolje, iako je tehnički, zbog vođenja baze mogućih davalaca, možda nepovoljnije. Svakako da ćemo jednog momenta, iz čisto praktičnih razloga, i mi preći na prećutnu saglasnost za doniranje organa.

Pukovnik dr Neven Vavić, načelnik Centra za transplantaciju organa na Vojnomedicinskoj akademiji, koja je pre desetak godina i pokrenula akciju podele donorskih kartica, smatra da je model za koji se Srbija odlučila dobar način da se promoviše donorstvo, o kojem se kod nas ne zna dovoljno.

- Donorske kartice su instrument podizanja svesti - kaže za "Novosti" dr Vavić. - Ali bilo da se radi o izričitoj ili prećutnoj saglasnosti za davanje organa u slučaju moždane smrti, uvek se obavezno pita porodica i organi se bez pristanka najbližih ne uzimaju.

Izvor: NOVOSTI 21.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi