Zdravstvo

Vesti :: Traže lek plaćanju

lekovi na recept u privatnim apotekamaJoš se rešavaju problemi oko izdavanja lekova na recept u privatnim apotekama. Privatnici traže da rok za naplatu bude od 60 do 90 dana

GRAĐANI će, verovatno, još dugo uzalud obilaziti privatne apoteke, nadajući se da će tu moći da podignu lek na recept. Da bi potpisale ugovor sa RFZO, privatne apoteke moraju da imaju farmaceuta u svakoj smeni, da budu umrežene kao državne i da budu spremne na rok plaćanja od 150 dana. A privatnici traže da im se plaća u roku od 60 do 90 dana.

- Imamo veliki problem, jer nas građani pitaju zašto ne mogu da podignu lek na recept i zbog čega nećemo da potpišemo ugovor. Samo tražimo čvrste garancije, naročito kada je reč o plaćanju. Ukoliko nam Fond ne plati kad treba, dobavljači će da puste naloge i mi ćemo biti blokirani. Iza nas tada neće da stane ni država, ni fond, ni lokalna samouprava. Normalan je rok od 60 do 90 dana uz garanciju Fonda da će platiti sve - navodi Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije.

Uslovi ugovaranja za privatnike isti su kao i za državne apoteke. Sve ustanove koje imaju dozvolu za rad Ministarstva zdravlja mogu da sklope ugovor o izdavanju lekova na recept.

- Poziv je objavljen, Fond je spreman i sada se čekaju samo privatne apoteke - priča Sanja Mirosavljević, portparol RFZO. - Ugovori sa njima biće potpisani u najkraćem roku, a iz filijala će nas obaveštavati kako napreduje prijavljivanje.

Rajevac, međutim, kaže da podržava akciju izjednačavanja s državnim ustanovama, ali da privatne apoteke ne mogu tek tako da se izjednače s nekim ko je imao monopol dvadeset godina.

Izvor: NOVOSTI 09. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi