Zdravstvo

Vesti :: Treba li devojčice vakcinisati protiv raka grlića materice?

vakcine protiv raka grlića matericeVakcinacija maloletnih devojčica, uzrasta od 11 do 14 godina, protiv glavnog uzročnika raka grlića materice, koja bi mogla da uskoro prvo bude primenjena u Vojvodini, izaziva polemike u Evropi i svetu.

Kako pišu Večernje novosti, Vakcine su nedovoljno istražene, a zabeleženi su i slučajevi sumnjivih smrti. One jesu u svetu u upotrebi nekoliko godina, ali nezavisni stručnjaci smatraju da je taj period kratak za sagledavanje dugoročnih posledica.

„Imamo u planu program imunizacije devojčica na teritoriji Vojvodine, ali u nabavku vakcina nećemo krenuti dok ne oslušnemo šta roditelji misle“, kaže za Novosti pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović.

Sekretarijat će do kraja godine u domovima zdravlja i školama ovu vakcinaciju predstaviti roditeljima i deci. Posle toga bi se donela odluka o nabavljanju vakcina. U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo kao razlog za vakcinaciju navode činjenicu da od karcinoma grlića materice u Srbiji godišnje umre oko 400 žena, a za 1.400 se otkrije da boluje od ove bolesti.

U Srbiji su, inače, registrovane dve vakcine protiv HPV (human papilloma viruses - HPV), koji je glavni uzročnik karcinoma - „gardasil“ kompanije „Merk“ i „servariks“ proizvođača „Glakso-Smit-Klajna“. Obe se koriste u Evropskoj uniji, a Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je prošle godine da se uvede vakcinacija za devojčice u Srbiji uzrasta od 11 do 14 godina.

U susednoj Hrvatskoj je ne tako davno počela imunizacija devojčica, a brojni izveštaji i novinski članci, pišu Novosti, spore da postoje dokazi da vakcina sprečava nastanak karcinoma. Zabeležene su i brojne nuspojave.

Novosti prenose da je u svetu od 2006. do aprila 2013. registrovano oko 30.000 negativnih posledica pri upotrebi tih vakcina: od toga 136 smrtnih slučajeva, a 942 trajna invaliditeta, 5.919 pacijenata se nije oporavilo, kod 522 su primećene patološke promene na PAP testu, kod 212 displazija grlića materice a konstatovano je i 62 raka grlića materice.

O brojnim studijama koje nastoje da dokažu da su ove vakcine štetne, dr Vesna Kopitović kaže da „antivakcinalni lobi“ oduvek postoji.

„Koju od ove dve vakcine bismo koristili, odlučiće Agencija za lekove, a potvrda da Vojvodina ‘ima želju’ za ovakvom prevencijom bila bi da 30 odsto pitanih roditelja pokaže dobru volju za pelcovanje ćerki“,  kaže ona.

Izvor: NOVOSTI 31. 05. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi