Zdravstvo

Vesti :: Tri intervencije u jednoj operaciji

tri operacije u isto vremeInstitut „Dedinje“ pustio u rad hibridnu operacionu salu. Do sada uspešno operisana četiri teška bolesnika

LEKARI Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ započele su sa hibridnim operacijama, koje podrazumevaju istovremeno obavljanje dve ili tri kardiovaskularne intervencije u isto vreme. Osim što su ove operacije ekonomski isplatljivije, predstavljaju daleko manju traumu za bolesnike, koji bi, inače, morali nekoliko puta da idu pod nož.

Po rečima prof. dr Dragana Savića, radiologa Instituta „Dedinje“, do sada su urađene četiri procedure, u kojima je otklonjena aneurizma grudne ili abdominalne aorte u kombinaciji sa ugradnjom stenta. Operaciona sala u kojoj se izvode ove intervencije ima poseban sto, koji propušta rendgen zrake i posebni rendgen aparat sa C-lukom, čime se kontroliše ugradnja stenta.

- Ovo su intervencije u kojima zajedno rade hirurg i radiolog - rekao je prof. dr Đorđe Radak, vaskularni hirurg Instituta „Dedinje“. - Naročito su dobre kod starijih pacijenata, jer su komplikacije manje, a u isto vreme mogu biti urađene dve do tri operacije. Dok nismo nabavili opremu, ovi pacijenti su nekoliko puta morali da budu operisani, što je predstavljalo dodatni problem. Ovakvim pristupom stvoreni su uslovi za svakodnevno rešavanje teških slučajeva aneurizme aorte, koji ne mogu samo da se leče ugradnjom stent-grafta ili klasičnom otvorenom hirurgijom.

Kako kaže prof. dr Radak, godišnje se uradi na Institutu „Dedinje“ oko 300 operacija aneurizmi. Prema njegovim procenama, 20 odsto tih pacijenata kandidati su za hibridnu proceduru.

- Operisan sam pre dva dana, a više od godinu dana imam problema - kaže Mita Lukić (71) iz Loznice.

- Trebalo bi uskoro da izađem i prezadovoljan sam kako je sve prošlo.

MNOGO BOLJI KVALITET

OPREMANjE sale za hibridne operacije koštalo je oko 400.000 evra i novac za to je izdvojilo Ministarstvo zdravlja.

- Dobro je što ova operacija omogućava da se u jednoj intervenciji uradi ono što bi se radilo dva ili tri puta - kaže prof. dr Boško Đukanović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

- Smanjuje troškove lečenja, poboljšava rezultate rada, jedino što neće uticati na liste čekanja, jer je mali broj ljudi kojima ova intervencija može da se radi.

Izvor: NOVOSTI 25. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi