Zdravstvo

Vesti :: Tri pokušaja za potomstvo

tri šanse za potomstvoSvaki sedmi ili osmi par u Srbiji ima problem sa dobijanjem naslednika

SVAKI sedmi ili osmi bračni par u Srbiji ima problem sa sterilitetom, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što je bio razlog da se, uz finansijsku pomoć gradske uprave Beograda, parovima omogući i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Od 2007. godine do sada oko 6.100 parova upućeno je na proces vantelesne oplodnje, a procenat uspešnosti je oko 23 odsto, kazao je pomoćnik direktora sektora za medicinske poslove RFZO Zoran Jovanović.

Sličan procenat uspešnosti je primećen i u drugim zemljama, tako da Srbija ne odudara od tog proseka.

RFZO je do sada finansirao dva pokušaja vantelesne oplodnje, a od polovine prošle godine nije potpisivan ugovor sa privatnim klinikama budući da je procenjeno da državne ustanove imaju dovoljno kapaciteta da obave tu proceduru.

Budući da je doneta odluka da se ne raspisuje novi javni poziv za tu uslugu, sada se postupak vantelesne oplodnje može obaviti u Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru Niš, Kliničkom centru Vojvodine i GAK „Narodni front" u Beogradu.

Zainteresovani Beograđani od ponedeljka mogu da se za treći pokušaj prijave u zgradi RFZO u Ulici Jovana Marinovića 2, na šalterima koji će biti vidno obeleženi obaveštenjem „Treći pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava grada Beograda".

Mogu se prijaviti svi parovi koji su imali dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje, i to oba finansirana sredstvima RFZO ili jedan tim sredstvima, a drugi da je finansirao grad.

U postupak će biti uključene pacijentkinje koje su dobile odobrenje stručne komisije klinika na kojima se obavlja vantelesna, pre navršene četrdesete godine života.

Kada je reč o proceduri, najpre je potrebno da se žena obrati svom ginekologu, nakon čega sa tom dokumentacijom i svima nalazima odlazi u RFZO, gde komisija odlučuje da li par ispunjava uslove da bi se započeo proces vantelesne oplodnje.

OTVARANJE CENTRA U BEOGRADU

Predstavnici klinike „Pronatal medikal grupa" iz Češke posetili su u oktobru prošle godine Srbiju i tom prilikom najavili da imaju u planu otvaranje regionalnog Centra za vantelesnu oplodnju u Beogradu. Predstavnici te klinike upoznali su tada predsednika parlamenta Slavicu Đukić Dejanović o načinu rada, o tome da se veliki broj parova iz Srbije ali i zemalja regiona lečio u toj klinici, kao i da će za otvaranje centra u Beogradu izdvojiti dva miliona evra.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 09.01.2012.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi