Zdravstvo

Vesti :: Trostruka transplantacija udova

trostruka transplatacija udovaTurski lekari uradili prvu trostruku transplantaciju udova u svetu, a zatim i transplantaciju lica prvu u svojoj zemlji.

Turistička meka Antalija, sada je poznata i po vrhunskim medicinskim dometima. Lekari univerzitetske bolnice Akdeniz uspeli su da presade dve ruke i jednu nogu 34. godišnjem Atili Kavdiru, koji je udove izgubio kao mali, u strujnom udaru. Reč je o uspehu bez presedana. Koordinator transplantacije doktor Zafer Aydin kaže da je to prva trostuka transplantacija u svetu.

"Učinili smo sve što smo mogli i pred nama je kritični period od 10 do 15 dana, kako bismo se uverili da su pacijenti dobro odreagovali", ističe Audin.

Isti lekarski tim zaslužan je za još jedno medicinsko dostignuće. Prvu transplantaciju lica u Turskoj. Devetnostogodišnjak Ugur Akar sada može da se nada boljoj budućnosti.

U oba slučaja donor je isti čovek, 45-godišnji Ahmet Kaja, kod kojeg je pre dva dana nastupila moždana smrt. Lekari su posebno zahvalni na, kako kažu, neopisivoj žrtvi njegove porodice.

Tetka donora organa Fatima Kaja kaže da bi Ahment bio srećan što je nekome drugome pomogao.

"Postaće deo istorije i živeće kroz one kojima je pomogao", oabjašnjava Fatima.

Dok u oblasti transplantacije stručnjaci širom sveta prave čuda, u Srbiji su, nažalost, takvi medicinski poduhvati i dalje nemogući.

Kod nas se ne presađuju ni srce ni pluća, a deca kojoj je potrebna nova jetra, moraju na lečenje u inostranstvo. Retke su i transplantacije bubrega i jetre kod odraslih.

Stručna javnost u Srbiji, apeluje na širu podršku države i civilnog sektora.

Izvor: RTS 23.01.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi