Zdravstvo

Vesti :: Tumori otkriveni preventivnim pregledima

mamografZa mesec dana na pregled mamografom pozvano više stotina žena, odziv odličan. – Japanska agencija zadovoljna kako se koriste mamografi

Protekli novogodišnji praznici nisu omeli sprovođenje nacionalnog programa otkrivanja raka dojke: u domovima zdravlja u kojima se radi ovaj program svakog radnog dana na mamografima žene su uredno pregledane. Ovaj skrining za sada se sprovodi u tri beogradska doma zdravlja, tri kliničko-bolnička centra, u Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije i u Domu zdravlja u Valjevu.

– Trećeg i četvrtog januara pregledali smo 10 pacijentkinja. Bilo je pozvano 35 žena, od kojih su se 32 odazvale, iako su bili praktično praznični dani. Izuzetno je veliko interesovanje i ovaj program je naišao na dobar prijem kod sugrađanki. U toku prve dve nedelja od početka programa pozvano je 150 žena na preglede i izuzetno je mali broj onih koje su nas odbile – kaže za „Politiku” primarijus dr Gordana Dragašević, direktorka beogradskog Doma zdravlja „Stari grad”

Ona pojašnjava da broj pozvanih ne znači automatski i isto toliko obavljenih pregleda, jer kako se pacijentkinje pozivaju telefon, nekada se javljaju članovi porodice, a nekada pozvane osobe nisu tu.

– Vodimo preciznu statistiku: od 150 žena uspostavili smo kontakt sa 57 osoba i 35 žena je prihvatilo da odmah u toku ove nedelje uradi pregled, dok 22 žene nisu prihvatile preglede ili su objasnile da su bile pregledane već na mamografu u poslednje dve godine – kaže naša sagovornica.

Da skrining program, čiji je osnovni cilj pronalaženje obolelih od raka kod osoba koje i ne slute da su bolesne, daje rezultate potvrđuje i broj pozitivnih nalaza.

– Ima već otkrivenih tumora dojki i ovu povratnu informaciju naše pacijentkinje dobijaju od ginekologa, koji ih poziva na dalje lečenje. Nažalost, za mene ovi rezultati nisu iznenađenje, jer je reč o očekivanom procentu pozitivnih nalaza koji se očekuje u populaciji koja se smatra zdravom. Za sada pozivamo i dalje žene rođene 1946. i 1962. godine, a onda ćemo pozivati i žene drugih godišta, odnosno sve mlađe – kaže doktorka Dragašević, koja je specijalista medicine rada.

Ovaj beogradski dom zdravlja posetili su predstavnici japanske agencije za međunarodnu saradnju, zajedno sa državnim sekretarom Ministarstva zdravlja dr Simom Vukovićem i po rečima direktorke Dragašević, bili su izuzetno zadovoljni kada su videli kako se odvija skrining program.

U Domu zdravlja „Palilula” do juče je pregledano 105 žena, a po rečima direktorke ove ustanove dr Slavice Kalezić-Milošević, izuzetno su zadovoljni odzivom žena: svega tri sugrađanke nisu došle na zakazani pregled.

– Počeli smo sa sedam pregleda dnevno, sada pregledamo po pet žena u svakoj smeni. Do sada smo imali tri sumnjiva i jedan pozitivan nalaz. Pred nama je veliki zadatak da u okviru skrining programa raka dojke pregledamo ove godine 4.000 žena. Samo u našem zdravlju trenutno se vodi i kontroliše 530 žena sa rakom dojke i to je nama bila velika opomena da je situacija ozbiljna i zato smo se angažovali da među prvima počnemo da radimo ovaj skrinig na poklonjenom mamografu. Takođe, uključili smo se i u projekat ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i naših 13 ginekologa dobili su zadatak da svake nedelje pregledaju do sedam žena, pa se i tu nadamo uspehu u ranom otkrivanju opake bolesti, kaže dr Kalezić-Milošević.

Nacionalni program otkrivanja raka dojke započet 10. decembra, uveliko se nastavlja i u valjevskom domu zdravlja, potvrdio je za „Politiku” dr Milivoje Simović, direktor ove ustanove.

– Naš kapacitet je oko 20 pregleda dnevno i zavisno od dana do dana i odziva žena, na pregled dođe oko 15 pacijentkinja. Pacijentkinje smo počeli da pozivamo i pismenim putem, na kućne adrese, jer telefoni nisu bili ažurirani, posebno za osobe rođene 1946. godine i sada je odziv zadovoljavajući. Žene koje su savesnije i zdravstveno prosvećenije koriste ovu priliku za pregled, jer u svom okruženju vide negativne primere kada se sa otkrivanjem bolesti zakasni, zato žene pozive na pregled prihvataju sa razumevanjem, ne moramo mnogo da ih ubeđujemo – kaže dr Simović, ginekolog po specijalnosti, dodajući da dolaze i žene sa sela i šireg područja Valjeva.

Od 20. decembra počeli su i skrining program karcinoma grlića materice u tri beogradska doma, u Kruševcu, Požarevcu, a nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva startovao je u domovima zdravlja u Novom Bečeju, Sečnju, Zrenjaninu, Nišu, Doljevcu, Kragujevcu, Topoli, Kniću, Požegi, Kosjeriću, Leskovcu i Vlasotincima.

Izvor: POLITIKA 11. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi