Zdravstvo

Vesti :: U banje najčešće zbog reumatskih i endokrinoloških problema

banjsko-lečenjeU banjskim lečilištma u Srbiji prošle godine boravilo je više pacijenata nego 2010, a najveći broj njih na rehabilitaciju je odlazio zbog reumatskih, endokrinoloških, neuroloških i bolesti srca i krvih sudova.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), prošle godne u banjama je na rehabilitaciji bilo oko 48.500 pacijenata, od kojih skoro 12.000 zbog reumatskih, a oko 10.800 zbog endokrinoloških oboljenja.

Više od 8.000 građana zatražilo je pomoć u banjskim lečilistima zbog neuroloških oboljenja i bolesti srca i krvih sudova. Oko 6.642 lečilo se zbog povreda i oboljenja lokomotornog sistema, a znatno manje usled respiratornih problema.

O trošku RFZO najviše njih lečilo se u Specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji, potom Institutu za rehablitaciju Beograd, Institutu za lečenje i rehablitaciju Niška banja.

Najviše njih upućeno je zbog prevencija nastanka komplikacija kod dijabetesa melitusa. Nesto manje pacijenata upućeno je na rehablitaciju usled gojaznosti ili sećerne bolesti insuliskozavisnog oblika.

U specijalnoj bolnici "Merkur" u Vrnjačkoj Banji navode da pored obolelih od dijabetesa koji imaju pravo na besplatno lečenje od maja to pravo imaju i oni kojima je potrebna fizikalna rehabilitacija, pa se sve veći broj mesta u toj ustanovi popunjava gostima koji dolaze zbog toga.

Izvor:BLIC 12.08.2012.god.

Arhiva vesti...»

Ipak, najveći broj gostiju je sa takozvanog komercijalnog tržišta, jer, pored gostiju iz Srbije, sve više dolaze gosti iz inostranstva - uglavnom Rusije, Norveške, Kipra.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi