Zdravstvo

Vesti :: U bolnicama pola aparata ne radi

aparati u bolnicamaDok pacijenti širom Srbije idu na terapiju i noću, mnogi uređaji još u skladištima. Od 355 dijalizatora nabavljenih još 2008, 125 ih nije ni instalirano, saznaju beogradski mediji.


U Srbiji će, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, biti otvoreno pet novih centara za dijalizu, a od 53 postojeća sedam će biti renovirano, pišu "Novosti".

Novi centri za dijalizu, na kojoj su trenutno 4.472 bubrežna bolesnika, otvaraju se u domovima zdravlja u Tutinu, Lebanu, Sopotu i Grockoj, i u Zdravstvenom centru Aleksinac. Tako će se, prema računici RFZO, broj mesta za dijalizu samo u Beogradu povećati za 100, a u Vojvodini za 50.

"Od 355 aparata za dijalizu, koje smo 2008. dobili od Italijana, 125 još nije instalirano," kaže za "Novosti" Zoran Stanković, ministar zdravlja.

"Nedopustivo je da ti aparati stoje dok nam pacijenti u nekim centrima noću idu na dijalizu, a oboleli iz Ražnja dnevno samo u jednom pravcu do dijaliznog centra putuju 80 kilometara!"

U Kliničkom centru Niš u toku je adaptacija prostora. Od ukupno 57 aparata, ovde je dosad radilo 39, a za ostale nije bilo priključka. Samo ustanove na teritoriji Novog Sada, prema evidenciji RFZO, mogu da prime na dijalizu još 43 bubrežna bolesnika. Opšta bolnica Vrbas sa 17 aparata za dijalizu, i Dom zdravlja Bačka Palanka, sa 14 aparata, trenutno ne ispunjavaju plan rada, i mogli bi da prime još 14 pacijenata.

"Do kraja ovog meseca, a najkasnije u martu, u rad bi trebalo da se pusti dijalizni centar u KBC "Dr Dragiša Mišović" sa 14 aparata," kaže ministar Stanković. "I pored toga u Beogradu, zasad, nećemo imati dovoljno kapaciteta za dijalizu u javnom zdravstvu."

Aparati za hemodijalizu uskoro bi trebalo da budu instalirani u domovima zdravlja u Petrovcu na Mlavi, Kovačici i Tutinu. Prostor za dijalizu biće adaptiran i u Zdravstvenom centru Užice, Opštoj bolnici u Priboju, Specijalnoj bolnici za interne bolesti Vrnjačka Banja, a povećavaju se i kapaciteti u Opštoj bolnici u Šapcu, koja trenutno ima 12 aparata.

U RFZO kažu da su u Lazarevcu kapaciteti prošireni za još 30 mesta, u KBC "Zemun" za šest, na VMA za 16, dok će u Barajevu, Obrenovcu i Mladenovcu biti ukupno osam novih mesta za dijalizu.

Izvor: NOVOSTI 12.02.2012.god.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi