Zdravstvo

Vesti :: U bolnici zadržano troje zaraženih groznicom Zapadnog Nila

zaraženi virusomKod pet pacijenata u Srbiji potvrđena je groznica Zapadnog Nila, bolesti koja do sada nije registrovana u našoj zemlji, dok se još 12 njih nalaze na posmatranju.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti na bolničkom lečenju zadržano je troje ljudi, dok su preostala dva pacijenta puštena kući.

- To je globalna infekcija. Virus se širi među pticama, a infekciju sa ptica na čoveka prenosi tigrasti komarac. Bolest uglavnom prolazi bez simptoma ili sa blagim simptomima poput gripa, dok se kod samo jedan odsto zaraženih javlja težak oblik i zapaljenje moždanih ovojnica - kaže za “Blic” prof. Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i dodaje da ovo nije karantinska bolest, jer se ne prenosi sa čoveka na čoveka.

Epidemiolozi kažu da groznice Zapadnog Nila do sada nije bilo u Srbiji. Uglavnom je vezivana za podneblja sa veoma visokom temperaturom, Egipat, Tunis, Tursku.

- Tigrasti komarci su se kod nas ovog leta namnožili zbog velikih vrućina. Nisu svi pacijenti koji su zaraženi bili na letovanju van granice naše zemlje. Dovoljno je da jedan turista dođe sa groznicom Zapadnog Nila, da ga ubode tigrasti komarac i krv koju iz njega isisa prenese na sledećeg čoveka koga ubode - kaže epidemiolog Branislav Tiodorović i dodaje da je ova bolest opasna, ali ne za sve.

Zaraženi pacijenti u Srbiji nemaju najteži oblik bolesti, već srednji, koji je praćen malaksalošću i povišenom temperaturom.

Izvor:BLIC 03.09.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi