Zdravstvo

Vesti :: U kragujevačkoj angio sali najteže operacije na mozgu

angio salaU kragujevački Klinički centar Ministarstvo zdravlja će do kraja godine uložiti 120 miliona dinara, od čega za novu angio salu 80 miliona, 1,36 miliona dinara za rekonstrukciju Psihijatrije i 2,7 miliona dinara u Onkologiju.


Pored toga ministarstvo je za novi Klinički centar u Kragujevcu opredelilo oko 30 miliona evra iz sredstava kredita dobijenog od Evropske investicione banke i do septembra biće završen projekat koji radi italijanska firma „Altijeri". Ovo je juče najavio ministar zdravlja dr Zoran Stanković otvarajući u kragujevačkom Kliničkom centru angio salu za neurokardiološku dijagnostiku, sa tehničkim mogućnostima za izvođenje najsloženijih operacija na krvnim sudovima mozga. Time je omogućeno da pacijenti iz regiona Centralne Srbije, od Kragujevca do Novog Pazara, na slične operacije više ne moraju da se šalju u Beograd.

- Prve intervencije u novoj sali obavljene su u martu ove godine i od tada za četiri meseca urađena je 21 aneurizma u mozgu, pet stentiranja krvnih sudova u mozgu, 45 stentiranja karotidnih arterija i 300 dijagnostičkih procedura na krvnim sudovima, saopštila je tim povodom Vanja Đorđević, portparol Kliničkog centra.
Od septembra zahvaljujući novoj angio sali za neurohirurgiju tim specijalista na čijem čelu su profesor dr Milan Mijailović i docent dr Snežana Lukić počeće i sa lečenjem akutnog infarkta mozga, što znači da će se tromboze krvnih sudova mozga koje za posledicu imaju šlog, lečiti u roku od osam sati od pojave prvih simptoma.

 

Uvođenjem ovih operacija Klinički centar u Kragujevcu uvrstiće se u red vodećih evropskih centara koji obavljaju lečenje akutnog infarkta mozga, a biće skraćene i liste čekanja.

- Primera radi, liste čekanja za koronarografiju već su značajno skraćene. Za razliku od prošle godine kada se na tu dijagnostičku proceduru čekalo i do tri meseca, sada pacijenti od dana zakazivanja do intervencije čekaju najviše dve nedelje, jer je interventna kardiologija povećala program za sto posto - kaže profesor dr Slobodan Obradović, direktor Kliničkog centra.


Kragujevački Klinički centar je prvi klinički centar u Srbiji koji je ušao u proceduru akreditacije, što podrazumeva, između ostalog, i unapređenje kvaliteta, bezbednost pacijenta, delotvornost pružanja zdravstvenih usluga, uspostavljanje poverenja korisnika u sistem zdravstvene zaštite.


- Počeli smo i sa korišćenjem narukvica za pacijente, što predstavlja jedinstvenu identifikaciju bolesnika, a očekujemo i instalaciju i početak funkcionisanja informacione mreže u Kliničkom centru - kaže Obradović.

Izvor: BLIC 30.07.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi