Zdravstvo

Vesti :: U zdravstvu besparica i korupcija!

Direktor KCSMiljko Ristić, koji je kao hirurg uradio 15.000 operacija, kao direktor najveće zdravstvene ustanove - KCS kaže da, kao pojedinci, malo brinemo o svom zdravlju, a država još manje

Direktor KCS Miljko Ristić ocenio je da je situacija u srpskom zdravstvu loša i da u njemu vladaju besparica i korupcija.

U zemlji koja za zdravstvo izdvaja četiri puta manje nego Hrvatska, devet puta manje nego Slovenija, čak najmanje u Evropi, nije lako ni sačuvati zdravlje, ni lečiti one koji u tome nisu uspeli, a sa tim se, kako navode “Večernje novosti”, svaki dan iznova suočava profesor dr Miljko Ristić.

Ristić, koji je kao hirurg uradio 15.000 operacija, kao direktor najveće zdravstvene ustanove – KCS, gde se godišnje leči više od 90.000 pacijenata kaže da, kao pojedinci, malo brinemo o svom zdravlju, a država još manje.

- Francuzi su 1995. godine bili treća zemlja u Evropi po broju kardiovaskularnih pacijenata, kao što smo mi sada, i utrošili su u to vreme 1,3 milijarde nemačkih maraka za prevenciju. Svi građani, koliko god puta hoće, mogli su da kontrolišu masne materije u krvi i za četiri godine spustili su se na treće mesto otpozadi. Naš čovek je nekako inhibiran, mora da ide u dom zdravlja, da čeka red… Država strahovito štedi. Ako posle dva meseca hoćete da kontrolišete krv, lekar kaže – nema potrebe. A, bez ulaganja ne možete da delujete efikasno – smatra Ristić.

On je dodao da je jedva 250 evra po stanovniku godišnje u zdravstvenoj kasi veoma malo kao i da u zdravstvu u Srbiji možda problem nije toliko u lošoj organizaciji, koliko u nepoštovanju pravila.

Kada je reč o korupciji, za nju su, kako je rekao, pođednako krivi i i pacijenti i doktori.

- Jedini siguran način jeste da se boljom organizacijom ili širenjem medicinskih kapaciteta te liste i čekanje na procedure svedu na minimum, onda bar to neće biti razlog za korupciju. Borba protiv korupcije je i u povećanju primanja, koja su daleko ispod evropskog standarda – zaključio je direktor KCS.

Izvor: TELEGRAF 18. 08. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi