Zdravstvo

Vesti :: Ugradnja zalistaka bez otvaranja grudnog koša

bez operacijeVeštački srčani zalistak napravljen je od specijalnog materijala i sistemom „cevčica” iz preponske arterije na nozi doprema se do srca

Predrag Đ. (77) iz Užica najzad je dobio nove srčane zaliske i to bez podvrgavanja složenoj kardiohirurškoj operaciji na otvorenom srcu, što je do sada bio glavni način lečenja pacijenata sa teškim suženjem aorte. Prvi put u Srbiji, tim profesora dr Milana Nedeljkovića, interventnog kardiologa i pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije (KCS), juče je uradio prvu ugradnju veštačkih aortnih zalistaka bez otvaranja grudnog koša, interventnim putem, kroz preponsku aortu. Samo tako moglo se pomoći ovom pacijentu koji ima stenozu aorte već pet godina i zbog toga mnoge probleme – od nesvestica do bolova u grudima. Ima šećernu bolest i probleme sa bubrezima, pa kao visoko rizični bolesnik nije mogao da bude operisan na klasičan način. Novi zalistak na ovaj način juče je dobila i pacijentkinja Simka M. (79).

– Sistemom „cevčica” iz preponske arterije na nozi stigli smo do srca i proširili suženje na zalisku na početku aorte, a nakon toga smo ugradili veštačku valvulu. Taj veštački srčani zalistak napravljen je od specijalnog materijala, nitinola, koji nam omogućava da valvulu pre ugradnje pripremimo – izvučemo je iz hladne vode, u ruci smežuramo u oblik loptice, plasiramo kroz kateter do aorte, a na sobnoj temperaturi ona dobije oblik kakav ima kada radi srce. To je revolucionarno otkriće, kao što je pre 15 godina bilo stavljanje stenta kod infarkta. U svetu je u poslednjih četiri godine urađeno 80.000 ovih intervencija, a sada smo konačno to uradili i u Srbiji. Ukupna intervencija traje 30 minuta, a operacija na srcu bi trajala najmanje tri sata – objasnio je za „Politiku” dr Nedeljković.

Naši lekari juče su prvu intervenciju uradili pod supervizijom italijanskog eksperta dr Paolo Usijana, jer je praksa da tokom prvih 10 intervencija bude prisutan i strani stručnjak.

Dr Nedeljković kaže da su ove intervencije veoma važne za one pacijente kojima je u 40 ili 50 godina urađena klasična operacija zamene srčanih zalistaka, ali te veštačke valvule imaju rok trajanja oko 20 godina. Kada se te valvule istroše, ovi pacijenti postaju kandidati za pomenutu novu metodu.

Srce koje je trebalo popraviti, juče nije bilo „na dlanu”, kako to hirurzi uobičajeno kažu, nego na ekranu. Interventni kardiolozi su novi srčani zalistak plasirali bez otvaranja grudnog koša, pod kontrolom rendgena, prateći sve šta rade na monitoru.

Izvor: POLITIKA 06.03.2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi