Zdravstvo

Vesti :: Uhapšeni lekari – ranije kontrolisali kolege

xxxU komisiju za vanredni nadzor u Institutu za onkologiju Vojvodine dvojica nedavno pritvorenih lekara izabrana sa spiska nadzornika, koji sastavlja Lekarska komora Srbija, a saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja..

Podatak da su nedavno uhapšeni lekari, profesor dr Nenad Borojević i dr Zoran Tomašević, bili među članovima komisije za vanredni stručni nadzor, koju je Ministarstvo zdravljao oformilo 12. aprila da utvrdi stanje u Institutu za onkologiju Vojvodine, otvorio je prostor za sumnju da nadzornici nisu bili prave osobe za takvu vrstu posla. Komisija za vanredni stručni nadzor je oformljena posle prijava zaposlenih i pacijenata o nepravilnosti oko listi čekanja na zračenje u Institutu za onkologiju Vojvodine, u Sremskoj Kamenici.

Glavna pritužba zbog koje je i pokrenut vanredni nadzor bila je da su pacijenti iz Bosne i oni koji su plaćali imali prednost na listi čekanja za zračenje. Sada je pominjanje imena ovih lekara u nekim medijima iskorišćeno da se afera sa citostaticima „proširi" i u Institutu u Sremskoj Kamenici.

Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, u izjavi za „Politiku" kaže kako činjenica da su ovi lekari uhapšeni ne znači i da su nestručni.

- Oni su sada pod sumnjom i uhapšeni su, ali to ne znači da nisu znali da zrače ili leče. Oni su izabrani sa spiska nadzornika, koji sastavlja Lekarska komora Srbija, a na taj predlog ministarstvo je dalo saglasnost - kaže dr Milosavljević.

Kad je reč o lekarima koji su nedavno uhapšeni, profesor dr Dušan Jovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, ističe da problem postoji ne zbog toga što su oni bili u komisiji koja je uradila vanredni nadzor, već što je treći uhapšeni lekar, dr Zoran Bekić, na čelu drugog tela, Komisije za praćenje i preraspodelu citotoksičnih lekova.

- Ova komisija treba što pre da se sastane, jer Institut za onkologiju već nema nekih lekova, a vrlo brzo ćemo ostati i bez lekova sa Ce liste. Profesor dr Zoran Bekić, jedan od uhapšenih, predsednik je Komisija za praćenje i preraspodelu citotoksičnih lekova On jedini može da je sazove, nema zamenika, pomoćnika... Sastanak je trebalo da bude u ponedeljak. Sada se radi na promeni i čekamo da Republički zavod za zdravstveno osiguranje postavi novog predsednika te komisije - kaže dr Jovanović.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje su nam objasnili da se, iako je predsednik pomenute komisije pritvoren, citostatici raspoređuju prema uputima sa terena, tamo gde ima viška ovih lekova, prebacuju se u ustanove gde je nestašica, i to radi služba za lekove i javne nabavke.

Po rečima direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, u ovoj ustanovi nema nikakve afere sa citostaticima.

- Dajemo ove lekove po svim svetskim standardima i našem kućnom protokolu koji je u okviru prihvaćenih standarda. Tvrdim da je zračenje sa pacijentima iz Bosne rađeno uvek prema odobrenjima Ministarstva zdravlja. Međutim, od 1 januara, nijedan stranac, osim u hitnim slučajevima, ne leči se u našem Institutu za onkologiju - objašnjava profesor Jovanović.

Predsednik Odbora za zdravstvo i porodicu, dr Paja Momčilov, za naš list kaže kako mu nije poznato da li se afera sa citostaticima otvara i na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

- Međutim, ne verujem da su u nabavci lekova ovde važili drugi mehanizmi, različiti u odnosu na Beograd. To je moje lično mišljenje, a ne stav Odbora. Ono čime se, međutim, bavio odbor bila je druga vrsta „nenormalnosti". Bili smo zatrpani predstavkama pacijenata i zaposlenih Instituta koji su se žalili da se lista čekanja na zračenje ne poštujE i da u dopunskom radu prednost imaju pacijenti iz Republike Srpske u odnosu na naše pacijente, zbog čega smo i pokrenuli zahtev za vanrednim nadzorom - objasnio je dr Momčilov.

- Mehanizmi su isti ako se radi kako ne treba, ali ja vam kažem da se u ovoj kući radi kako treba - odgovara na ove sumnje direktor Instituta za onkologiju Vojvodine, dr Jovanović.

On zamera dr Momčilovu što nikada nije došao u Institut za onkologiju Vojvodine i saslušao drugu stranu uprkos pozivima koji su mu upućeni.

Izvor: Politika 08.07.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi