Zdravstvo

Vesti :: Urgentni centar Vojvodine pompezno otvoren – ali ne radi

xxxČeka se skener a, nezvanično, mogući su i kadrovski problemi - samo Ministarstvo zdravlja može da odobri prijem novih lekara

Iako je svečano, uz brojne zvanice i pompu otvoren još 25. juna, novi Urgentni centar u Novom Sadu, još nije primio prve pacijente. Najavljen kao najsavremeniji centar urgentne medicine u regionu, u rangu najmodernijih zdravstvenih ustanova u Evropi, ni posle više od mesec i po dana nije počeo da radi.

Građani, koji su posle snimaka svečanog otvaranja, novi Urgentni centar nazivali „superbolnicom" ili „svemirskim brodom" zbog ugrađene tehnike, čude se i pitaju zašto ova ustanova još nije počela da radi, pa je „Politika" od nadležnih u Kliničkom centru Vojvodina, odnosno Urgentnom centru potražila objašnjenje.

Razlog odlaganje početka rada Urgentnog centra je skener koji nije još stigao, pojasnio je pi-ar menadžer Kliničkog centra Vojvodine, Ognjen Vid Kelečević. Ovaj uređaj treba da omogući da se na jednom mestu pacijentu pruži sve što je neophodno za urgentno zbrinjavanje, što je koncepcija rada novog centra.

- Klinički centar Vojvodine s novim Urgentnim centrom biće prva zdravstvena ustanova u zemlji koja ima najsavremeniji CT skener koji omogućava snimak celog tela za 30 sekundi. Tako i prijem prvih pacijenta zavisi upravo od dopremanja ovog aparata i očekuje se krajem avgusta - kažu u ovoj ustanovi.

Oni dodaju da su sva ostala odeljenja Urgentnog centra spremna da počnu sa radom - od urgentnog hirurškog prijema, operacionih sala, laboratorije, rendgena i jedinica intenzivne nege... Ovde će biti smeštene i internistička služba, neurologija, kao i službe za bolesti oka i uha, odnosno svi sadržaji za privremenu hospitalizaciju.

Na ovu ustanovu čekalo se 19 godina (izgradnja je započeta još 1991), pa je nestrpljenje Novosađana da ona najzad počne da radi razumljivo. Ustanova je od velikog značaja i za putnike u tranzitu kroz Srbiju. Za „Politiku" nadležni su juče izjavili da će se, kada bude novi Urgentni centar počne sa radom, promeniti dosadašnji sistem zbrinjavanja hitnih pacijenata. Mnogi pacijenti biće zbrinuti samo u ovom novom objektu.

- Takođe, biće povećani dnevni kapaciteti prijema sa sadašnjih 300 na do 500 pacijenata dnevno, što znači oko 150.000 pregledanih pacijenata godišnje. To je prva državna ustanova u Srbiji, opremljena i uređena ne prema evropskim, već prema najsavremenijim američkim standardima i smeštena u potpuno kompjuterizovanoj zgradi, koja ima i automatsku klimatizaciju i regulaciju potrošnje struje, čime se postiže energetska efikasnost i smanjuju troškovi. Sama oprema je najmodernija trenutno dostupna oprema na tržištu - navode u Urgentnom centru Vojvodine.

Uzvor: POLITIKA 10.08.2010.

Arhiva vesti...»

Nezvanično saznajemo da bi razlozi odlaganja početka rada novog urgentnog centra mogli da budu i kadrovske prirode, jer su Vojvođani tražili prijem novih lekara i zdravstvenih radnika. Prijem novih zaposlenih može da se obavi tek posle saglasnosti Ministarstva zdravlja Srbije, a u ovom času za nove zaposlene na budžetu nema baš velikih mogućnosti. Nadležni u Kliničkom centru Vojvodine problem kadrova nisu izdvojili kao razlog što novi centar još nije primio prve pacijente, pa je verovatnije da su raspodelili postojeće zdravstvene radnike.

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi