Zdravstvo

Vesti :: Usko grlo na šalteru

usko grlo na šalteruDržavne zdravstvene ustanove pacijentima ne izdaju analize elektronskom poštom, jer su neke od njih sudsko-medicinski dokument, kao što su krvna grupa ili tipizacija tkiva, pa bi moglo da dođe do izmene i zloupotrebe.

Državne zdravstvene ustanove pacijentima ne izdaju analize elektronskom poštom, jer su neke od njih sudsko-medicinski dokument, kao što su krvna grupa ili tipizacija tkiva, pa bi moglo da dođe do izmene i zloupotrebe. U pripremi Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva.

Od Nove godine, 16 beogradskih domova zdravlja i četiri kliničko-bolnička centra, ali i zavodi za zaštitu zdravlja studenata, gerontologiju, za bolesti pluća, kožne i venerične bolesti, rade od sedam do 20 časova.

I dok pregled možda i možemo da obavimo a da ne izostanemo sa posla, određene analize moramo da uradimo, ali i podignemo, u tačno određeno vreme.

Zakasnili ste na posao jer većinu laboratorijskih i mikrobioloških analiza, iz medicinski opravdanih razloga, možete da uradite samo ujutru. A onda, kada su rezultati gotovi, morate još jednom da izađete sa posla, jer možete da ih preuzmete samo u određeno doba dana.

Olivera Savić sa Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da i-mejlom ne izdaju analize, jer su neke sudsko-medicinski dokument, kao što su krvna grupa ili analiza tipizacija tkiva, jer bi moglo da dođe do izmene i zloupotrebe.

"S druge strane izdavanje rezultata i zakon o elektronskom potpisu još nije jasno definisan, drugi problem je izdavanje u bilo koje doba dana, što je povezano sa našim organizacionim odnosno kadrovskim problemima", kaže Olivera Savić.

I u Institutu za javno zdravlje "Batut" rad je, za sada, organizovan u jednoj smeni, a rezultati se izdaju od 12 do 14.30.

Dragana Ivanović, mikrobiolog sa Instituta za javno zdravlje "Batut" kaže da veliki broj pacijenata dolazi i van tog vremena, ali da Institut izlazi u susret kad god je to moguće.

Prema njenim rečima, u planu je produženje vremena za izdavanje rezultata, ali trenutno nema kadrovskih mogućnosti za to.

U Kliničkom centru Srbije kažu da se u toj ustanovi dnevno uradi 45.000 laboratorijskih analiza, godišnje 15 miliona. Kada je gotov, rezultat može da se podigne u bilo koje, ali radno vreme klinike, na primer Poliklinici Kliničkog centra do 19 časova.

Mejlom za sada ni pacijentima iz unutrašnjosti ne šalju rezultate analiza. Drago Jovnović iz KCS se nada da će se to postići rekonstrukcijom Kliničkog centra.

"U ovom trenutku, to nije moguće, potrebno je da se Klinički centar rastereti. Sigurno ima veliki broj analiza koje mogu da se urade na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite", kaže Jovanović.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da je u pripremi Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Nebojša Jokić iz Ministarstva zdravlja kaže da bi se tim zakonom predvidele i mogućnosti elektronskog dokumenta. "Mora se obezbediti i poverljivost tih podataka, jer su zdravstveni podaci o pacijentu tajna", kaže Jokić.

Do tada, apeluju na sve zdravstvene ustanove da se bolje organizuju kako bi, kada je reč o izdavanju rezultata, bile dostupnije pacijentima.

Izvor: RTS 04.03.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi