Zdravstvo

Vesti :: Uskoro jedinstvena lista pacijenata za transplantacije

transplatacijaMinistar zdravlja Srbije profesor dr Tomica Milosavljević najavio je da bi do marta Srbija trebalo da dobije jedinstvenu listu pacijenata koji čekaju transplantaciju organa. Prethodno bi do tada trebalo da bude formirana i Uprava za biomedicinu, u kojoj će se koordinisati projekti transplantacije organa i liste davalaca organa. Naravno, ovo podrazumeva odvojene liste pacijenata koji čekaju bubreg, jetru ili srce.

Lista pacijenata koji čekaju organ za transplantaciju, prema rečima dr Radmile Blagojević, predsednice Sekcije za transplantaciju organa, koja radi na Institutu za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije, postojala je i do sada i bila je vrlo korektna i otvorena. Tvrdi da apsolutno niko, na primer, bubreg nije dobio „preko veze" ili zaobilaženjem procedure.

- Međutim, u naših 46 centara za dijalizu nisu sve liste bile ažurne. Ubuduće na jedinstvenoj listi neće biti niko ko nije ispunio uslove da na njoj bude. Nije dovoljno da se uradi jedna analiza, na primer takozvana HL imunološka tipizacija - kojom se utvrđuje da li postoji jednakost bubrega koji treba da se primi i onog koji se daje. To jeste najvažnija, ključna šifra, ali koja je, ipak, tek jedan od kriterijuma od 10 do 12, koliko treba da ih bude. Neće biti nikakve mogućnosti da se pacijent stavi na listu čekanja a da nije ispunio sve uslove - navodi dr Blagojević.

Naša sagovornica, uz isticanje značaja osnivanja Uprave za biomedicinu, naglašava da je dominantno važan rad na jačanju svesti o značaju zaveštanja organa. Samo tako bi se, smatra ona, povećao broj kadaveričnih transplantacija, znači onih gde se organ dobija od osobe u stanju moždane smrti.

- Mi smo jedna veoma siromašna zemlja gde testovi mnogo koštaju. Ja razumem svoje kolege koji neće da rasipaju novac na ponavljanje testova ponekad kod nekih pacijenata i na tri, četiri meseca, kada znaju da u sledećih godinu, dve niko od njih neće biti pozvan na transplantaciju, jer nema davalaca organa. Zato je najvažnije raditi na podizanju svesti ljudi da pomažu drugima zaveštanjem organa i davanjem pristanka da se organi uzmu - kaže naša sagovornica.

Formiranje Uprave za biomedicinu i sačinjavanje jedinstvene liste pacijenata koji čekaju organ za transplantaciju potezi su kojima smo na korak bliže potpisivanju preliminarnog sporazuma o saradnji sa međunarodnom fondacijom „Eurotransplant", preko koje svake godine organ za transplantaciju dobije više od 6.000 ljudi. Do sada je ovom razmenom obezbeđeno oko 130.000 organa za transplantaciju, a članice su Austrija, Nemačka, Slovenija, Holandija, Luksemburg, Belgija i Hrvatska.

Kada su predstavnici „Eurotransplanta" u avgustu prošle godine bili u Beogradu, našim lekarima su jasno dali na znanje da je uz mnoštvo procedura i jasnih protokola koji će unaprediti funkcionisanje sistema koordinacije i organizacije centara u kojima se rade transplantacije važno obezbediti i pozitivno javno mnjenje.

Princip „Eurotransplanta" je, podsećamo, da se primalac organa prvo traži u zemlji iz koje potiče davalac organa, a ukoliko ne postoji odgovarajući pacijent, organ se daje u razmenu. Međutim, obaveza svake članice je da prijavi svakog donora (davaoca organa), a po strogim kriterijumima i isključivo kompjuterskim putem vrši se „mečing", uparivanje organa, odnosno traži se najpogodniji primalac organa. Već nakon sklapanja preliminarnog ugovora, Srbija bi dobila mogućnost da prijavi 20 pacijenata - teško obolelu decu, obolele sa retkim krvnim grupama, osobe sa akutnim popuštanjem jetre, i u tim slučajevima organ bi mogao da se očekuje za 48 sati, ali, naravno, pre toga nas čeka ispunjenje svih pobrojanih uslova.

-------------------------------------------------

Srpski lekari na usavršavanju u Toskani

Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević potpisao je prošle nedelje u Firenci zajedničku deklaraciju o saradnji u oblasti zdravlja Republike Srbije i pokrajine Toskane, kojom su stvoreni uslovi za saradnju u oblasti transplantacije ljudskih organa i tkiva, kao i transplantacije koštane srži. Čim bude oformljena Uprava za biomedicinu, dakle do marta, naši stručnjaci će posetiti centre u Toskani, koji imaju najbolju mrežu transplantacija, da bi se upoznali sa organizacijom rada.

Izvor: POLITIKA 10.02.2010.
Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi