Zdravstvo

Vesti :: Uskoro vakcina za rak pluća

Uskoro vakcina za rak plućaDeo dokumentacije za kubansko cepivo dostavljen „Torlaku“. Za registraciju potrebno i do 210 dana

BEOGRAD - Nada za hiljade bolesnih.
Deo medicinske dokumentacije za kubansku vakcinu protiv raka pluća „cimaveks EFG“ stigao je u Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a krajem meseca delegacija instituta s Kube posetiće Srbiju kako bi predstavili taj preparat i razmotrili buduće oblike saradnje.

Kako je Tanjugu izjavio direktor „Torlaka“ dr Branislav Lazić, pre šest dana održan je sastanak s predstavnicima Instituta s Kube koji proizvodi vakcinu i kubanske ambasade, a potpisano je i pismo o namerama. Lazić je rekao da Institut „Torlak“ nije zainteresovan samo za vakcinu koja se ovih dana pominjala u javnosti već i za druge vakcine koje se proizvode u toj zemlji.

On je kazao da je najpre neophodno da cepivo za rak pluća dobije sertifikat Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i da će tek onda moći da se počne s njenom primenom. Postupak registracije te vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije mogao bi da traje i do 210 dana, a procedura je identična kao i za sve druge lekove.

Zoran Vujović, direktor firme „Vama“, koja zastupa kubanski institut, ranije je rekao da je ta vakcina dala dobre rezultate u lečenju tamošnjih pacijenata obolelih od raka pluća i da je zahvaljujući njoj ta opaka bolest praktično pretvorena u hroničnu.

Objašnjavajući proceduru, Vujović je kazao da se vakcina daje na četiri mesta na telu četiri puta, na 14 dana. Nakon toga se posmatra kako su vakcine delovale na metastaze na plućima.

- Vakcinom se proces hranjenja metastaznih ćelija zaustavlja i one umiru pa ostaje samo primarni tumor, koji se operiše ako to može da se učini, a ako nije operativan, onda se nastavlja s vakcinom - kazao je Vujović.

Jedna vakcina „cimaveks EFG“ košta 250 evra, a budući da se daju četiri vakcine, i u četiri doze, celo lečenje koštalo bi oko 4.000 evra.

Izvor: KURIR 16.04.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi