Zdravstvo

Vesti :: Uvode se elektronski recepti za lekove

xxxSvi domovi zdravlja biće povezani sa apotekama do 2015. godine

Do kraja godine u 158 domova zdravlja širom Srbije i u 1.800 ambulanti i zdravstvenih stanica, kao i u tri zavoda za zaštitu studenata i jednom zavodu za starije osobe biće isporučeni kompjuteri, štampači i softverski programi, koji srpsko zdravstvo treba da učine efikasnijim i povezanim sistemom. Iako je ovo važan korak, ipak na trenutak kada ćemo samo ušetati u apoteku i dobiti lekove bez pisanog recepta, jer će sve podatke jednim klikom o nama i našim bolestima „izbacivati" kompjuter, moraćemo da sačekamo još nekoliko godina. Ova oprema stiže zahvaljujući projektu „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou" -DILS Ministarstva zdravlja Srbije, a namenjena je organizaciji integrisanog informacionog sistema u zdravstvu.

Nada Teodosijević, koordinator za projekte Svetske banke pri Ministarstvu zdravlja, kaže kako se informatizacija sistema radi u celoj Srbiji, ali se u nekim domovima zdravlja uradilo više jer su u njima već postojali kompjuteri, kao u Nišu, Novom Sadu ili u centralnim beogradskim domovima zdravlja.

- Predviđeno je da u informacionom sistemu budu povezane apoteke sa domovima zdravlja, što znači da posle nalaza izabranog lekara, apotekar neće morati ništa da ukucava, već će sve podatke imati iz vašeg elektronskog kartona. Finalizacija programa treba da bude do 2015. godine. Malobrojni, razvijeniji domovi zdravlja, već imaju takvu praksu. Moramo prvo da napravimo svuda elektronske kartone, i taj posao treba da se završi do 2012. godine. Tada sledi integracija sa ostalim informacionim sistemima - veza sa apotekom, opštom bolnicom, sa kliničkim centrom, koja treba da se kompletira do 2015. godine - objašnjava Nada Teodosijević.

Za sve ustanove primarne zdravstvene zaštite biće nabavljeno 209 servera, 5.275 računara, 2.650 štampača, 1.312 bar-kod čitača i 3.250 čitača kartica, dok će se instaliranom računarskom mrežom povezati 1.800 udaljenih zdravstvenih stanica i ambulanti sa njihovim centralnim zgradama. Program DILS finansira se iz kredita Svetske banke - izdvojeno je 1,2 miliona evra za softver kao i 5,1 milion evra za harvder za svih 158 domova zdravlja u Srbiji, Zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i za Gradski zavod za gerontologiju u Beogradu, saopšteno je „Politici" juče iz Ministarstva zdravlja. Domovima zdravlja dodeljena su finansijska sredstva u vrednosti od 1,2 miliona evra za nezavisno sprovođenje nabavke sertifikovanog softvera, koja je u toku. Za sada je sertifikovano osam, a u toku je sertifikacija još 17 softvera od kojih se nekoliko koriste u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.Korišćenjem elektronske dokumentacije, umesto tradicionalne papirne, postiže se velika ušteda vremena i novca.

Izvor: POLITIKA 16.11.2011.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi