Zdravstvo

Vesti :: Uvođenje reda u zdravstveno osiguranje

Aleksandar Vuksanović dir.RFZOMnogi potezi koje je povukao u prvi mah nisu delovali kao neophodni, sprovođenje pojedinih pravila na njegovu inicijativu mnogi su dočekali „na nož".

Ipak, kada se sumiraju rezultati rada, činjenica je da je prof. dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u 2011. godini preduzeo niz značajnih poteza da bi osiguranicima bilo omogućeno kvalitetnije lečenje, ali i da bi rad ustanove sa „najdubljom kasom" u Srbiji postao transparentan.

RFZO je, kaže dr Vuksanović, uspeo da racionalnim upravljanjem spreči porast dugovanja, potpisan je Protokol o saradnji u oblasti snabdevanja lekovima koji je zaključen sa farmaceutskim kompanijama, a koji obezbeđuje uštedu od 10 odsto od godišnje potrošnje za lekove. Zaključenjem Memoranduma o saradnji sa Upravom za javne nabavke unapređen je sistem sprovođenja javnih nabavki u oblasti zdravstvenog osiguranja. Omogućeno je i redovno snabdevanje zdravstvenih ustanova u najkraćim rokovima.

Dr Vuksanović je uticao na to da se prvi put posle četiri godine lista lekova proširi za 238 najsavremenijih preparata za lečenje onkoloških, kardioloških, psihijatrijskih i drugih pacijenata. Na listu su, pored pet citostatika najnovije generacije, stavljeni i savremeni antibiotici. Donet je i novi Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima kojim je predviđeno garantovanje kvaliteta pomagala.

- Doneli smo i Pravilnik bolovanjima kojim se ujednačava praksa rada lekarskih komisija za dužinu trajanja privremene sprečenosti za rad. Ovaj akt nije postojao i njegovim stupanjem na snagu doći će do jednakog postupanja kod pacijenata u svim gradovima za bolovanja koja traju duže od 30 dana - objasnio je dr Vuksanović, koji se na čelu RFZO nalazi od oktobra 2010. godine.

Godinu koja je za nama obeležilo je i konačno formiranje jedinstvene liste čekanja za kardiohirurške intervencije. Ranije su čak i zvaničnici tvrdili da na listi čekanja za operacije ima nekoliko hiljada pacijenata i da mnogi godinama čekaju operaciju. Kada su one početkom godine „pročešljane", utvrđeno je da ih zapravo nema toliko, kao i da oni koji žele da budu stavljeni na Jedinstvenu listu čekanja mogu da budu operisani u roku do tri meseca. Uspostavljena je i saradnja sa Univerzitetskom klinikom u Ženevi pa se građani Srbije sa teškim srčanim manama operišu u ovoj bolnici.

- Omogućili smo odraslim osobama preglede na magnetnim rezonancama u dečjim zdravstvenim ustanovama. Pokazali smo spremnost da povećamo broj urađenih postupaka vantelesne oplodnje o našem trošku. Uveden je i red za korišćenje potrošnog ugradnog materijala u zdravstvenim ustanovama - kaže direktor RFZO.

Izvor: POLITIKA 02.01.2012.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi