Zdravstvo

Vesti :: Uvozimo čak i kosti za transplantacije

uvoz kostiju za transplantacije Srbija već godinama uvozi iz Italije kosti potrebne za transplantaciju. Iako smo kao zemlja imali priliku da postanemo lider u regionu za ovu granu medicine, ta šansa je prokockana. Umesto toga, ove operacije se zbog finansijskih problema rade sve ređe, jer je za jednu kost potrebno izdvojiti oko 2.000 evra.

nstitut za ortopedske bolesti "Banjica" je jedina ustanova u kojoj se obavljaju ove transplantacije. Od početka godine urađene su četiri intervencije sa kostima koje su stigle iz Italije, dok je prošle bilo urađeno svega osam.

Čitava procedura, međutim, bila bi mnogo lakša, ali i jeftinija kada bi Srbija imala banku kostiju, ali i kada bi "Banjica" bila deo tima za transplantaciju. Time bi joj bilo omogućeno korišćenje tkiva od osoba koje se nalaze u stanju moždane smrti kod nas.


Ortoped dr Branko Sbutega iz Instituta "Banjica" kaže da već 30 godina postoji ideja da Institut postane nacionalni centar za transplantaciju kostiju. Ali, ovaj plan se do dana današnjeg nije ostvario.

- Ne može jedna bolnica samostalno da obavlja ovaj posao. Naravno, kadrovski možemo biti nosioci svega, ali u materijalnom i organizacionom smislu to je obaveza države. Nažalost, nikada nismo imali komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja. Nikada nije postojao sluh za formiranje banke kostiju - tvrdi dr Sbutega.

Ovaj doktor je ranije dobio stručnu akreditaciju od američke banke kostiju da formira istu banku u Srbiji, s tim što bi to bila filijala za ceo Balkan. Banjica je tada mogla da postane distributer kostiju. Nažalost, to je umesto Srbije postala Italija, iz koje sada uvozimo kosti.

Izvor: BLIC 15.05.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi