Zdravstvo

Vesti :: Vakcina protiv novog gripa nije štetna

xxxPortparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović izjavio da pojačivač "skvalen", koji je sastavni deo vakcine, ne izazva štetna dejstva

BEOGRAD - Tokom vakcinacije protiv pandemijskog gripa A H1N1 prijavljeno je 314 neželjenih reakcija koje ne odudaraju od očekivanih, izjavio je danas portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Aleksandar Tucović napominjujući da građani ne treba da strahuju da će pojačivač "skvalen", koji je sastavni deo vakcine, izazvati štetna dejstva.

"Nisu identifikovani novi bezbednosni rizici, a najčešće prijavljene neželjene reakcije na vakcinu tipa 'fosetrija' su porast telesne temperature, malaksalost, glavobolja, mijalgija i umor", rekao je Tucović za Tanjug.

"Nisu identifikovani novi bezbednosni rizici, a najčešće prijavljene neželjene reakcije na vakcinu tipa 'fosetrija' su porast telesne temperature, malaksalost, glavobolja, mijalgija i umor", rekao je Tucović za Tanjug.

U periodu od 17. decembra 2009. do 31. maja 2010. godine, Nacionalnom centru za farmakovigilancu u ALIMS-u prijavljena su 84 slučaja u kojima se ispoljilo ukupno 314 neželjenih reakcija blagog tipa, rekao je Tucović.

Najčešće prijavljivane reakcije su očekivane i to: porast telesne temperature u 36 slučajeva, malaksalost kod 31 osobe, glavobolja kod 27 njih, mijalgija, odnosno bol u mišićima kod 26 onih koji su primili vakcinu, a jedna od reakcija bio je i umor i to kod 22 osobe.

"Evidentirani slučajevi neželjenih reakcija u proteklom periodu u skladu su sa poznatim bezbednosnim informacijama o vakcini tipa 'fosetrija' i ne odudaraju od očekivanih ", podseća Tucović.

Pojedini mediji prethodnih dana pisali su o tome da vakcina koja je 2009. godine korišćena protiv pandemijskog gripa u Srbiji sadrži pojačivač "skvalen", koji navodno može izazvati mnoge bolesti i neželjene reakcije.

Stručnjaci iz SZO, koji su nedavno boravili u Beogradu, naveli su da je reč o prirodnom pojačivaču koji se dodaje prevashodno za osobe koje ne reaguju na vakcinaciju ili ne stiču očekivani imunitet.

Govoreći o karakteristikama "skvalena" stručnjak SZO u kancelariji za Evropu Dina Fajfer objasnila je da se radi o ulju koje nastaje prirodnim putem, koje je prisutno kod biljaka i životinja, a proizvode ga i ljudi.

Na pitanje da li je "skvalen" izazvao neke negativne reakcije kod onih koji su primili vakcinu protiv A H1N1 u Srbiji, ona je odgovorila da je kontrola i nadgledanje eventualnih neželjenih dejstava u nadležnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i da na evropskom nivou "nema konkretne brojke", niti saznanja da izaziva nus pojave.

Skvalen je supstanca koja se koristi u sezonskoj vakcini protiv gripa još od 1997. godine, a prema podacima iz stručne literature, samo do 2006. godine je primenjeno više od 20 miliona doza ovakve vakcine i nije uočena pojava bilo koje bolesti, podseća portparol ALIMS-a Tucović.

"Agencija je, polazeći od propisa koji su deo našeg zakonodavstva i koji ne zabranjuju, već dozvoljavaju upotrebu pojačivača u sastavu grip vakcine, procenila da je i u vakcini fosetrija njegova upotreba bezbedna", kazao je Tucović.

Na pitanje da li je Srbiji bila neophodna narudžbina od tri miliona doza vakcina, koja je tema već nedeljama emisije "Insajder" na TV B92, predstavnik SZO Genal Rodijer rekao je da svaka zemlja ima plan za vakcinaciju i da je to bilo u nadležnosti organa u Srbiji.

Takođe je naveo da je zadatak SZO da pruži samo tehničku podršku i obezbedi sigurnu vakcinu, a da se nadležni regulatorni organi bave time koliko je doza potrebno nekoj zemlji.

Novinare je interesovalo i da li je moguće bilo da se skrati procedura izdavanja dozvole, koja je takođe bila predmet "navodnih zloupotreba", a o čemu je bilo navoda u medijima.

Predstavnici SZO su naveli da je moguće samo skraćenje administrativnih procedura, ne i dela koji se tiče proizvodnje.

U Agenciji za lekove podsećaju da je dozvola za vakcinu izdata tek nakon što su od proizvođača - švajcarske farmaceutske kuće "Novartis" zatražili dopunu dokumentacije.

Dostavljena dokumentacija je potvrđivala povoljan odnos koristi u odnosu na rizik pri primeni ove vakcine pa je Agencija donela istu odluku kao što je to učinila i Evropa za svoje građane, podseća Tucović.

"Kako član 45. Zakona omogućava da se izda privremena dozvola i pre nego se za to steknu uslovi u skladu sa važećim zakonom i kako je Ministarstvo zdravlja naložilo Agenciji da hitno izda privremenu dozvolu,Agencija je tako i učinila i umesto da postupak registracije traje u zakonskom roku 210 dana, obavila taj posao za znatno kraće vreme", navodi Tucović.

Tucović je ukazao i da su se podaci o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti, odnosno najvažnije informacije o osobinama vakcine već nalazile u dokumentaciji pa je postojala sigurnost da se bez problema dozvoli da se "fosetrija" švajcarske kuće "Novartis" nađe na tržištu.

Izvor: VEČERNJE NOVOSTI 20.11.2011.

Arhiva vesti...«

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi