Zdravstvo

Vesti :: Vakcina protiv raka još nije izvesna

Vakcina protiv raka još nije izvesna Naučnici iz Izraela razvili su univerzalnu vakcinu protiv raka, a ako se ispitivanjima utvrdi da je efikasna, mogla bi da se nađe u prodaji za šest godina. 

Naši stručnjaci kažu da za masovno korišćenje treba da prođe još dosta vremena.

Terapija uz pomoć ove vakcine cilja na molekul MUC1, koji se nalazi u 90 odsto slučajeva oboljenja od raka. Preliminarni rezultati pokazali su da vakcina može da pokrene imuni odgovor kod pacijenata i smanji nivo bolesti. Istraživači veruju da bi vakcina mogla da se upotrebi u borbi protiv malih tumora ukoliko se oni otkriju na vreme.


Dr Vladimir Kovčin, onkolog i direktor Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa”, kaže za “Blic” da je već odavno poznato da molekul MUC1, koji je prisutan u malignim ćelijama, može da pomogne i u lečenju tumora. Zbog toga, ova vakcina nije spektakularno otkriće.


- Dok imuni sistem napada strane ćelije kakve su bakterije, ćelije tumora se formiraju unutar sopstvenih ćelija koje ne funkcionišu ispravno. Pomoću ovog molekula pacijenti bi stvarali specifični imunitet koji bi ih branio. S obzirom na to da se radi o osetljivoj oblasti, treba biti obazriv sa prognozama, ali i zbog činjenice da je ovo era bioloških lekova - ističe dr Kovčin.

Izvor: BLIC 10.04.2012.god

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi