Zdravstvo

Vesti :: Vakcinacija dece drastično skuplja

Vakcinacija dece drastično skuplja Obavezna vakcinacija protiv zaraznih oboljenja ubuduće će biti pojednostavljena, ali višestruko skuplja. Umesto sto dinara po detetu, nova cena cepiva 3.500 dinara.

Usvajanjem novog pravilnika o imunizaciji, koji se očekuje krajem ovog meseca,pišu Novosti, deca u Srbiji će manje puta "zavrtati rukav" nego dosad, jer će umesto pojedinačnih, dobijati vakcine koje u istoj dozi sadrže zaštitu protiv više bolesti.

Obavezna vakcinacija u Srbiji tako bi se približila evropskim standardima, ali novi pravilnik je finansijski prilično ambiciozan, jer značajno povećava troškove imunizacije. Vakcinacija pojedinačnim "bocama" protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, kasu zdravstvenog osiguranja sada košta nekoliko stotina dinara po detetu, dok je cena kombinovane vakcine protiv ovih bolesti 3.500 dinara. A svako dete, kao i pri vakcinaciji pojedinačnim vakcinama, treba da primi dve doze u razmaku od godinu dana.

- U prvoj godini života deca bi ubuduće, umesto pojedinačnih vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, primala kombinovanu vakcinu protiv svih ovih oboljenja, koja bi se takođe davala i prilikom revakcinacije u drugoj godini - kaže dr Goranka Lončarević, šef Odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Predlogom novog pravilnika u drugoj godini života predviđena je i vakcinacija protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, kao što su zapaljenja ovojnice mozga - meningitis i upale pluća. Ona, međutim, ne bi bila obavezna za sve, nego bi se obavljala po preporuci lekara, takođe o trošku zdravstvenog osiguranja. Jedna doza "pneumo 23" u apotekama trenutno košta 1.118 dinara. Predviđeno je, takođe, da se posle revakcinacije protiv tetanusa u 14. godini, na svakih 10 godina "ponavlja" ova vakcina.

I, ako u praksi zaživi novi kalendar vakcine, deca će se, kao i dosad, obavezno biti vakcinisana protiv ukupno 10 bolesti - tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zaušaka, hepatitisa B i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Izvot:NOVOSTI 09.06.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi