Zdravstvo

Vesti :: Vakcinacija: Jedna doza, pet zaštita

vakcine za decuPrimena novog kalendara vakcinacije, koja je trebalo da počne, odložena pet meseci. Uvode se takozvane viševalentne, savremenije ali i višestruko skuplje vakcine

OBAVEZNA vakcinacija za decu po novom kalendaru sprovodiće se od sledeće godine, saznaju „Novosti“. Iako je novi Pravilnik o imunizaciji trebalo da se primenjuju od poslednjeg dana ovog meseca, primena je odložena za pet meseci. Jer, tek treba da se nabave vakcine koje dosad nisu ni bile na tzv. pozitivnoj listi lekova o trošku osiguranja.

Po novom kalendaru deca će se vakcinisati protiv 10 zaraznih bolesti, kao i do sada, ali će se manje puta bockati, jer se pojedinačne vakcine zamenjuju tzv. viševalentnim, koje istovremeno štite od više vrsta zaraza.

Tako će se od 1. januara sledeće godine koristiti kombinovana vakcina protiv pet bolesti, od kojih se sada deca pojedinačno vakcinišu.

Novi kalendar obaveznu vakcinaciju u Srbiji približava evropskim standardima, ali je, po mišljenju mnogih, možda preambiciozan za zemlju koja ima svega 250 evra za zdravstvo godišnje po stanovniku. Taj trošak je dosad padao na roditelje, ali samo one koji su za svoju decu hteli, i mogli, da ovezbede savremenije vakcine od onih koje pokriva zdravstveno osiguranje. Sad kombinovane vakcine treba da se finansiraju iz kase zdravstvenog osiguranja.

LISTA BOLESTI

U SRBIJI je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, dečje paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B, malih boginja, rubeole i zaušaka. A, po kliničkim indikacijama i protiv oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, meningokokom i virusom gripa.

Trenutno zaštita pojedinačnim vakcinama je protiv pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence B, kasu zdravstvenog osiguranja košta oko 1.900 dinara po detetu.

Kombinovana vakcine „pentaksin“ koja istovremeno štiti od svih tih bolesti je gotovo duplo skuplja i u apotekama košta 3.395 dinara. A, Srbiji godišnje treba više od 100.000 doza samo ove vakcine. Stručnjaci, međutim, veruju da vakcine mogu da se nabave po nižoj ceni od one u apotekama.

- Prema ugovorenim cenama kombinovane vakcine na tenderima u zemljama u okruženju, ne očekuje se značajnije povećanje cene koštanja vakcina za program obavezne imunizacije - kaže dr Goranka Lončarević, šef odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

GOTOVO SVI SE VAKCINIŠU

VEĆINA dece u Srbiji primi sve vakcine predviđene kalendarom obavezne vakcinacije. Prema evidenciji Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, obaveznoj vakcinaciji se odazove oko 90 do gotovo 98 odsto mališana.

Izvor: NOVOSTI 11. 07. 2013. god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi