Zdravstvo

Vesti :: Vanredne mere zbog epidemije

xxxEpidemiolog Predrag Kon ukazao da postoji mogućnost da se donese i zabrana javnog okupljanja. Ministarstvo prosvete lokalnim samoupravama predlaže da nastavu prekinu u petak, izjavio ministar prosvete Žarko Obradović


Predsednik radne grupe za praćenje virusa novog gripa Predrag Kon najavio je da će u utorak biti razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, kako bi se donela odluka na koji način i gde će se sprovoditi vanredne mere.

Kon je, u izjavi Tanjugu, podsetio da su te mere vrlo jasno definisane proglašenjem epidemije 11. novembra, a da je sada potrebno doneti odluku kako i gde će se one primenjivati.

Mere koje se tiču vanredne imunizacije i zabrane javnog okupljanja, koje se odnose i na škole i predškolske ustanove, donete su u okviru samog proglašenja epidemije i "sada je samo pitanje konkretizacije svake mere i nadležnosti ko te mere sprovodi".

Kon je ukazao da postoji mogućnost da se donese i zabrana javnog okupljanja, precizirajući da će se takva mera doneti samo ako dalji razvoj epidemiloške situacije pokaže da je to neophodno.

On je ocenio da bi u ovoj situaciji bilo besmisleno zabraniti javna okupljanja, održavanja koncerata ili slično, ali da bi, ako bi se pojavilo masovnije obolevanje i umiranje od novog gripa, takva mera mogla da bude doneta.

Što se tiče najavljenog ranijeg početka zimskog raspusta za školarce, Kon je kazao da je Radna grupa u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvete, a da će to ministarstvo doneti odluku u skladu s predlozima epidemiologa.

Epidemiolozi su ranije saopštili da je počeo drugi talas epidemije i da je situacija nepovoljna, a Kon je naveo da je u Beogradu primećeno povećano obolevanje dece školskom uzrastu.

"Najavili smo moguću takozvanu meru iz naredbe, a to je smanjenje socijalnog kontakta. Jednom smo imali produžen raspust, i u dogovoru sa Ministarstvom prosvete procenili smo da će najverovatnije od sledećeg ponedeljka početi raspust, jer je to mera koja je prošlog puta pokazala pozitivne rezultate", rekao je član Radne grupe za praćenje epidemije Veljko Đerković, gostujući na RTS-a. Vanredne mere koje je moguće proglasiti opredeljene su tako da se na svakom Okružnom institutu ili Zavodu primene prema proceni epidemiološke situacuije na svojoj teritoriji, rekao je Đerković.

Đerković je istakao da se iz dana u dan prati epidemiološka situacija i da je počeo drugi talas novog gripa, za koji se ne smatra da će biti najveći u toku ove sezone. Epidemiolog Đerković je rekao da se mora brzo reagovati i da ne može samo zdravstveni sistem da zaustavi novi grip, već mora celo društvo da reaguje i da će, ukoliko budu zatvarani dečji kolektivi, i druga ministarstva morati da primene svoje akcione planove.

"Ukoliko radnik u preduzeću, kakva su komunalna, pekare, vodovod, oboli, potrebno je tolerisati njegovo odsustvo, da ne bi bilo više obolelih", upozorio je Đerković.

Epidemiolozi kažu da je jedino vakcinacija najbolji način da se pobedi novi grip H1N1. "Vakcinacija ima cilj da smanji broj obolelih, da spreči bolest, da smanji broj teških slučajeva i smrtnost", istakao je Đerković.

Vakcinu koju mi dajemo data je u 4,5 miliona doza u Evropi i nija imala teške komplikacije, istakao, dodao je đerković.

U Srbiji su, prema podacima Nacionalne laboratorije "Torlak", potvrđena 477 slučaja obolevanja od novog gripa, a registrovana su 34 smrtna ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Batut".

Na bolničkom lečenju nalazi se 650 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 24 na respiratoru, ističe se u saopštenju i navodi da su navodi da su najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i gojaznost.

Izvor: BORBA 14.01.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi