Zdravstvo

Vesti :: Veći broj obolelih od virusa očekuje se u februaru

veci broj obolelihU Srbiji za sada nema epidemije virusa gripa, a broj obolelih mogao bi biti veći tokom februara i početkom marta, tako da još nije kasno da se građani vakcinišu protiv virusa gripa A (H1N1)

Ovo je jutros rekla Dragana Dimitrijević, kordinator za grip iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nakon što je potvrđeno prisustvo virusa gripa A(H1N1), koji je pronađen kod jedne Novosađanke koja je boravila u inostranstvu, Dimitrijević je navela da se u ovom periodu očekuje sporadično i pojedinacno javljanje virusa, ali da se sa početkom školske godine i hladnijim vremenom može očekivati više obolelih i potvrđenih slučajeva.

"Povećanje broja obollih mozemo da očekujemo u narendom periodu budući da je početak epidemijskog perioda početkom februara, a vrh krajem februara i početkom marta", precizirala je Dimitrijević za RTS.

Simptoni gripa su poznati - temperatura koja ne mora da bude visoka, bolovi u mišićima, zglobovima, kasalj, a prevencija podrazumeva izbegavanje kontakta sa onima koji su bolesni ili sumanjamo da su bolesti, izbegavanje velikih skupova, higijenu ruku i respiratornih puteva i javljanje lekaru kada se prepoznaju simptomi.

Dimitrijević je objasnila da grip i tipa A i tipa B mogu da dovedu do komplikacija, pa i smrtnog ishoda, ali da onaj tipa A ima veći epidemijski potencijal.

Za sada, kako je navela, nisu primećene mutacije gripa, ali mutacije su za virus normalne i očekivane.

"Za sada podudarnst virusa u vakcini i virusu koji cirkulišu je dobra", rekla je Dimitrijević.

Ona je istakla da još nije kasno da se građani vakcinišu, a da je potrebno da prođe dve do tri sedmice posle vakcinacije da se stekne imunitet, koji traje od šest do 12 meseci, što ukazuje na potrebu da se vakcinišemo svake godine.

"Vakcinacija je najbolja i najefikasnija mera, ali uvek podvlačimo da postoje rizične grupe koje su u većem riziku da dobiju komplikaciju i teže forme bolesti, a to su pre svega hronični bolesnici, sa plućenim i kadrovoaskularnim poremećajima, poremećajima rada bubrega, potom deca...", rekla je Dimitrijević i naglasila da je posebno važno da se vakcinišu oni koji provode vreme sa decom budući da deca mlađa od šest meseci ne mogu da budu vakcinisana.

U Srbiji je dokazano prisustvo virusa gripa A(H1N1) i on je u sastavu vakcine koju su domovi zdravlja nabavili za zaštitu građana tokom ove sezone, saopštio je "Batut" pre nekoliko dana i naveo da je pisustvo tog virusa dokazano kod obolele osobe sa teritorije opštine Novi Sad pošto je pacijentkinja boravila izvan zemlje u periodu od 29. decembra do 3. januara.

Izvor: AKTER 14. 01. 2014.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi