Zdravstvo

Vesti :: Većina nema farmaceuta kome veruje

xxxSkoro 70 odsto stanovnika Srbije nema farmaceuta kome veruje, pokazalo je istraživanje časopisa "Farmakon" i agencije GFK.

U istraživanju se pokazuje i da gotovo 40 odsto ispitanika u Beogradu tek ponekad ili nikad ne dobije savet farmaceuta u apoteci.

S druge strane, čak 90 odsto ispitanika na celoj teritoriji Srbiji nikada nije imalo problema sa nalaženjem leka koji im je potreban ili im se to dešavalo veoma retko.

Cilj istraživanja bio je da se utvrdi kako građani ocenjuju kvalitet usluge u apotekama.

Kada odu u apoteku a nisu sigurni koji lek ili preparat treba da koriste, ispitanici koji su učestvovali u istraživanju, njih tri četvrtine, reklo je da dobiju odgovarajući savet od farmaceuta, pri čemu je u Beogradu taj postotak daleko manji.

Na pitanje da li prihvataju zamenu kada traženog leka nema, najviše građana, čak 69 odsto ispitanika, reklo je da prihvata predloženu zamenu, dok je 29 odsto odgovorilo da to zavisi od poverenja u farmaceuta, cene ili participacije za zamenski lek i poverenja u proizvođača leka.

Stanovnici zapadne Srbije i oni s nižim mesečnim primanjima (do 20.000 dinara) se u ovom slučaju razlikuju od ostalih, pa je tako za njih niža ili slična cena najvažnija kada odlučuju da li da prihvate zamenski lek.

Svaka druga osoba, pokazuje istraživanje, smatra da bi joj mogućnost merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne mase u apoteci koristila, dok je oko 31 odsto njih neodlučno. Tu vrstu usluge najkorisnijom smatraju građani stariji od 55 godina.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 građana starijih od 15 godina.

Izvor:B92 03.09.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi