Zdravstvo

Vesti :: Veledrogerije: Važno da se promeni način obračunavanja cena

formiranje cena u veledrogerijamaGrupacija veledrogerija Privredne komore Srbije saopštila je danas da očekuje da se ta grupacija, kao i predstavnici proizvođača lekova, uključe u zajedničku radnu grupu koja je formirana sa ciljem da preispita kriterijume za utvrđivanje cene lekova i obavi reviziju cena svih registrovanih lekova.

Takođe, ukazuju da je važno da se na osnovu analiza daju predlozi o promeni načina izračunavanja uporedivih cena, uz primenu realnog kursa. U saopštenju se dodaje da ta grupacija od nove Vlade očekuje, pre svega, uspostavljanje racionalnog i održivog sistema finansiranja, zasnovanog na finansijskoj disciplini i jasno utvrđenim pravima i odgovornostima svih učesnika u lancu snabdevanja lekovima.

Takođe, ukazuju da je važno da se nađe rešenje za izmirenje dugova RFZO. Grupacija je zatražila i hitne izmene Uredbe o kriterijumima za formiranje cene lekova za upotrebu u humanoj medicini čiji je režim izdavanja na recept, odnosno usaglašavanje utvrđenog kursa za preračunavanje uporedive cene lekova sa realnim kursom evra na dan donošenja.

U saopštenju se podseća da veledrogerije danas pri svakom uvozu imaju gubitak od gotovo 20 odsto na ime negativnih kursnih razlika, te je ova izmena od prioritetnog značaja za obezbeđenje minimalnih uslova za nesmetano snabdevanje tržišta lekovima, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, veledrogerije više nemaju finansijskih mogućnosti da same snose posledice dispariteteta između kursa utvrđenog u Uredbi i realnog kursa.

"Usklađivanje najviših cena lekova čiji je režim izdavanja na recept sa realnim kursom je ekonomska neminovnost, a koja će barem delimično doprineti obezbeđenju uslova za funkcionisanje snabdevanja tržišta i sprečiti neminovne nestašice, odnosno urušavanje kompletnog farmaceutskog sektora u Republici Srbiji", upozorava se u saopštenju.

Dodaje se da veledrogerije moraju biti uključene u sve procese priprema i donošenja sistemskih i održivih rešenja vezanih za funkcionisanje farmaceutskog sektora.

izvor: BLIC 20. 09. 2012. god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi