Zdravstvo

Vesti :: Virus napunio dečije klinike

napunio dečije klinikeSa više od 500 pacijenata dnevno, Dečja klinika u Tiršovoj ulici u Beogradu ovih dana pretvara se u pravu košnicu, a na pregled se čeka i po nekoliko sati.

„Jutros sam oko devet dovela sina na kontrolu kod neurologa i, evo, još čekam”, kaže Beograđanka Marina J. koju smo juče oko 14 sati zatekli u prepunoj čekaonici klinike.

Jovan Minjin iz Rume, koji je doveo šesnaestogodišnju ćerku na pregled, imao je više sreće jer je kod lekara ušao posle „samo“ sat i po vremena provedenih u hodniku u kom nije bilo mesta ni da se sedne.

- S obzirom na to kakvi su uslovi lečenja u Sremskoj Mitrovici, ovde ne bi trebalo ni na šta da se žalim - kratko je prokomentarisao Minjin.

Dr Milan Đukić, pomoćnik direktora Dečje klinike, kaže da većina roditelja ovih dana dovodi decu samo zbog malo jače prehlade i gripa i tako onemogućava lekare da se u potpunosti posvete hitnim slučajevima. Tome u prilog govori i činjenica da se svega šest odsto dece zadrži na lečenju u klinici.

- U prethodna 24 sata, lekari na pedijatriji primili su više od 150 pacijenata, a lekari na hirurgiji oko 300. Većina dece koju primimo je za lečenje u domu zdravlja, ali ih roditelji dovode ovde jer znaju da ćemo ih primiti bez uputa i da ćemo odmah uraditi sve analize. Tokom sinoćnog dežurstva imali smo slučajeve roditelja koji su dolazili zato što njihovo dete kija već dva meseca ili zato što je slabo večeralo. Ovde se leči 290 teško bolesne dece kojima lekari zbog takvih slučajeva ne mogu potpuno da se posvete. To su deca obolela od leukemije, deca sa srčanim manama, deca na dijalizi... - ističe dr Đukić za „Blic“.

On napominje da se u Tiršovoj godišnje bude oko 164.000 ambulantnih pregleda i više od 9.000 operacija. 

Na isti problem upozorava i Dr Dragutin Tričković, direktor Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, koji kaže da kroz ambulante dnevno prođe više od 500 pacijenata.

- Na pregled se čeka i po dva, tri sata. Roditelji dolaze bez uputa, s decom koja nisu prošla pedijatrijski pregled. Najčešće se pokaže da dete ima samo prehladu, a mi smo ipak obavezni da uradimo nalaze krvne slike i urina - ističe Tručković.

Izvor:BLIC 19. 12. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi